Μελέτες αφιερωμένες στην Άρτεμη Ξανθοπούλου – Κυριακού, περιλαμβάνει το βιβλίο «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΟΜΟΙ», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Επίκεντρο, σε επιμέλεια του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη και Ευριπίδη Γεωργανόπουλου.
Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκδοσης, «η ιστορία του μείζονος ελληνισμού μετά την Άλωση δεν περιορίζεται σα στενά όρια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες παραδοσιακά ήταν διασπαρμένοι σε μια σειρά από ανθηρές εστίες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Νότια Ρωσία, το σύνολο της βαλκανικής Χερσονήσου, την ιταλική Χερσόνησο, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ως φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχαμε την τύχη να περιπλανηθούμε στις παραπάνω εστίες του ελληνισμού γνωρίζοντας την ιστορία και τη διαδρομή τους. Οδηγός σε κείνα τα ανεκτίμητα νοερά ταξίδια μας στάθηκε η καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού. Εμείς οι μαθητές καταθέτουμε σε αυτόν τον τόμο, την ερευνητική συμβολή μας ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ στην εξαιρετική καθηγήτρια, σε έναν σπάνιο άνθρωπο που ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα».
Ποιοι γράφουν
Στο τόμο γράφουν, ο Κώστας Σαρρής γράφει: «Ένα «έθνος άκακον» για το Δοσίθεο Ιεροσολύμων: Η Ρωσική Εκκλησία ανάμεσα από τις γραμμές της Δωδεκαβίβλου», ο Βλάσης Αγτζίδης «Ο Πόντος μετά το 1830 και η πολιτική της Ελλάδας ως το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1887 – 78», ο Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης «Ο πολιτικός ενάγων Ελευθέριος Βενιζέλος και η σχέση του με τους μουσουλμάνους της Κρήτης (1893 – 1913)», ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης για την «λέπρα της Κύπρου (19ος – 20ος αι.). Μια πρώτη προσέγγιση, ο Ιακωβος Δ. Μιχαηλίδης «Το Μακεδονικό Ζήτημα (1850 – 1919)», ο Ευριπίδης Π. Γεωργανόπουλος για «Το εθελοντικό στρατιωτικό σώμα Ποντίων: η συγκρότηση, η αδρανοποίηση και η διάλυσή του, 1919 – 1920», η Μαρία Γιώτα, «Οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής Έλληνες πολίτες: η πολιτογράφησή τους και η πολιτική τους δραστηριότητα στα παμπροσφυγικά συνέδρια της δεκαετίας του ‘20», η Γεωργία Μπακάλη «Ζητήματα αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων του 1922 στη Μακεδονίας», η Αγνή Κ. Κολιαδήμου « Από την καππαδοική Αξό στα χωριά Αξός και Χρυσή του νομού Πέλλας», ο Ιωάννης Καλλιαρέκος « Η συγκρότηση του Συνοικισμού φυματικών Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και οι δυσκολίες διαβίωσής τους», ο Κυριάκος Λυκουρινός «Η Εγκύκλιος της 9ης Μαΐου 1941 και η δίωξη του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτα Κωνσταντίνου Μεγγρέλη από την Ιερά Σύνοδο και το Δικαστήριο Δωσιλόγων, 1945 – 1946» και ο Κώστας Γ. Τζιάρας «Νέος Κόσμος», το θεωρητικό – πολιτικό περιοδικό του ΚΚΕ στα χρόνια της υπερορίας. Ζητήματα κυκλοφορίας και απήχησης.