Με τη συμμετοχή πιστών από την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα, Ρωσία, Γεωργία, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, στις 15 Αυγούστου 2022, ανήμερα της Εορτής της Παναγίας.

Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συλλειτούργησαν για περίπου τρεις ώρες, στην Παναγία προστάτιδα των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος, ενώ εμφανής στον βράχο επικρέμονταν μία μεγάλη τουρκική σημαία. 

PANAGIA.SOYMELA.TRAPEZOYNTA.BARTHOLOMAIOS.MAVROPOYLOS.15.8.20221

Φωτογραφία: Στέλιος Μαυρόπουλος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του ουκρανικής καταγωγής υποδιακόνου κ. Δημητρίου Καμιανόβιτς, ο οποίος τον έδωσε το όνομα Επιφάνιος, προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθοδόξου αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβρου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Κατά την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων πιστών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, τον Τούρκο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στην πολύχρονη αναστήλωση της Μονής στην Σουμελά του Πόντου.

PANAGIA.SOYMELA.TRAPEZOYNTA.BARTHOLOMAIOS.SHMAIA.TOYRKIKH.MAVROPOYLOS.15.8.20222

Φωτογραφία: Στέλιος Μαυρόπουλος

Αναφέφθηκε επίσης στο περιστατικό της φωτιάς στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, και τόνισε πως η ανθρωπότητα χρειάζεται ειρήνη και ασφάλεια και τόνισε πως πρέπει να αγαπάμε τους ανθρώπους απ’ όποιο πολιτισμό και εάν προέρχονται.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του αειμνήσουν Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος μας έφερε κοντά στην Τραπεζούντα και και μας έκανε να έρθουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και την πίστη του.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίος, εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος από την αρχή της Θείας Λειτουργίας μετά τον ξεριζωμό το 2010, τίμησε με τη συμμετοχή του, την Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

PANAGIA.SOYMELA.PANORAMIKH.SABBAS.ANASTASIADIS.FOTO.15.8.2022

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, βρέθηκαν εκατοντάδες προσκυνητές απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, και πήραν μέρος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πολλοί προσκυνητές με τουριστικά πρακτορεία οι οποίοι πραγματοποιούν προσκυνηματικές επισκέψεις στην αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου.

TRAPEZOYNTA.BARTHOLOMAIOS.EFKAN.14.8.2022 1

Είναι χαρακτηριστικό ότι με ανάρτησή του στο τουίτερ ο ακροδεξιός αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε ως πρόκληση του δώρο του επιχειρηματία από την ελληνόφωνη Τον(γ)ια Εφκάν Μπασκάν, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, με την φανέλα της ομάδας της Τραπεζούντας της Trabzonspor στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας.