Την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την συμμετοχή του στην επικείμενη Θεία Λειτουργίας τον Δεκαπανταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο, στα υψώματα του όρους Μελά, στη Ματσούκα του Πόντου, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ποντιακής καταγωγής.

Μετά την Αρχιερατική Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στις 2 Αυγούστου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, ο λειτουργήσας Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση στο "Νυχθημερόν" σχετικά με την επικείμενη συμμετοχή του στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος, κατά το ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο 2020:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την επιλογή της ταπεινότητάς μου εκ μέρους της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, να συμμετάσχω το Δεκαπενταύγουστο στην επαναλειτουργία της περιώνυμης Μονής Παναγίας Σουμελά. Τον ευχαριστώ από βάθους αγαλλομένης καρδίας και θα τον ευγνωμονώ διά βίου.

Η πρόσκληση αυτή περιποιεί τιμή πρωτίστως στο δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, στο οποίο υπάγομαι.

Ήδη προγεύομαι της χαράς να βρεθώ στη γη των προγόνων μου και προσκυνητής ν' αφουγκρασθώ τον αχό των Αγίων Πόθων και Παθών τους. Παιδιόθεν επιποθώ και νοσταλγώ αυτή την 'επιστροφή'. Και να, που τώρα έφθασε η ευλογημένη ώρα! Θα είναι σαν να επιστρέφουν εκεί οι προπάτορές μου, κυρίως ο μακαριστός προπάππος μου Δαμιανός Τσαφταρίδης (ιερέας στα Μουζαμάνα Τραπεζούντας) και πάντες οι συν αυτώ».

Πηγή: http://www.nyxthimeron.com/2020/08/blog-post_20.html?fbclid=IwAR1CO7iXVeEADU0lQ_85jKrszRgbRkyy9CmXUMEhUcY72aQqY1BjmBdtKI0