Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, γεγονός που δείχνει πως ο θρησκευτικός τουρισμός και η Παναγία των Ποντίων, ελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, όχι μόνο από τους ελληνικής καταγωγής πολίτες, αλλά και από τους Τούρκους.

Αξίζει να σημειώσουμε από το 2010 έγινε για πρώτη φορά μετά από άδεια των τουρκικών αρχών, μετά από δεκαετίες του ξεριζωμού των Ελλήνων Χριστιανών έγινε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο το Δεκαπενταύγουστο, ημέρα εορτασμού της Παναγίας

Έκτοτε μέχρι και το 2015, πραγματοποιούνταν οι Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίας τον Δεκαπανταύγουστο, αλλά διεκόπησαν επειδή οι τουρκικές αρχές, πραγματοποίησαν εργασίες αποκαθήλωσης των βράχων και στήριξής τους, οι οποίες βρίσκονται πάνω από το ιστορικό μοναστήρι και έκτοτε παραμένει κλειστό, και είναι άγνωστο πότε θα ξανανοίξει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρίας Ζαχαράκη, πενταπλασιάστηκε η κίνηση στην περιοχή λόγω του μοναστηριού. Μάλιστα, το μοναστήρι άνοιξε έπειτα από τις πρωτοβουλίες του Ιβάν Σαββίδης. Ήταν ο πρώτος που πήγε εκεί με μία ομάδα τουριστών και ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να ανακαινιστεί το μοναστήρι και να ανοίξει προς το κοινό.

Τα τελευταία 17 χρόνια ο αριθμός των τουριστών πενταπλασιάστηκε και έφτασε σχεδόν τους 15 εκατομμύρια.