Δεν θα ανοίξει ούτε και φέτος η Παναγία Σουμελά, στο όρο Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, αφού οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2015 και ενημέρωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Έτσι, οι σχεδιαζόμενη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, η οποία επρόκειτο να γίνει τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, αναμένεται να μην γίνει και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα ολοκληρωθούν οι σωστικές και αναστηλωτικές εργασίες οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, μιας και έχουν αφαιρεθεί τόνοι βράχων που βρίσκονται στο βουνό πάνω από το Μοναστήρι.

PANAGIA.SOYMELA.PONTOY.ESOTERIKO.15.8.2010 2

Οι αγιογραφίες στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Πρόσφατα είχε επισκεφθεί τον Πόντο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και μετέβη και στην Παναγία Σουμελά, όπου οι τοπικές αρχές τον ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών.

PANAGIA.SOYMELA.PONTOS.EGKAINIA.25.5.201911

Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων τμήματος του χώρου της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο στις 25 Μαΐου 

Επίσης στις 25 Μαΐου 2019, οι τουρκικές αρχές σε επίσημη τελετή άνοιξαν ένα τμήμα του χώρου του Μοναστηριού μέχρι το προαύλιο, και σύμφωνα με τις ενημερώσεις των αρχών, οι εργασίες αποκατάστασης που αφορούν το καθολικό του μοναστηριού, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.