Προσκυνηματική πορεία σε μοναστήρια, εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους του Ευξείνου Πόντου, πραγματοποιεί από την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλως κ. κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενους από Μητροπολίτες, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών της Ματσούκας της Τραπεζούντας του Πόντου.

Η πρώτη του επίσκεψη ήταν στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, όπου οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν αναστηλωτικές εργασίες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξέφρασε την επιθυμία να έχουν ολοκληρωθεί και να πραγματοποιήσει τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, Θεία Λειτουργία, μετά την διακοπή της που έγινε από τις τουρκικές αρχές το 2015.

Κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής πορείας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Σαμψούντα, Νεοκαισάρεια, Μπάρφα και Σινώπη και τα περίχωρά τους.

PANAGIA.SOYMELA.BATHOLOMAIOS.HABER61.1410.2018

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά (φωτο haber61)

Ο κ. Βαρθολομαίος κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτισμού και τουρισμού Αλί Αϊβάζογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημερώθηκε επίσης και για τις εργασίες που γίνονται στον παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο βρίσκεται στο μονοπάτι προς την Παναγία Σουμελά, όπου οι τελευταίοι μοναχοί που εγκατέλειψαν τη μονή, έκρυψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας και ήρθαν στην Ελλάδα.

Στο δρόμο για το μοναστήρι τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν παιδιά και απλός κόσμος, προσφέροντάς του μάραντα και αναμνηστικά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τραπεζούντας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έδωσε στα παιδιά καραμέλες, ενώ μέλη της συνοδείας του, μοίρασαν δώρα στους μικρούς της περιοχής.

PANAGIA.SOYMELA.TRAPEZOYNTA.BARHOLOMAIOS.15.10.20182

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά και να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, και αναφερόμενος στις εργασίες αποκατάστασης είπε, πως δεν είναι τμήματα μόνο της χώρας, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, γι’ αυτό πρέπει να τους προστατέψουμε και να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. κ. Βαρθολομαίου στον Εύξεινο Πόντο, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερον Κυριακήν, 14ην τ.μ. Ὀκτωβρίου (2018), ἡ Ἀ. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μετέβη ἀεροπορικῶς εἰς Τραπεζοῦντα, ὅπου θά ἐπισκεφθῇ τήν ἀνακαινισθεῖσαν κατά τά τελευταῖα ἔτη ἱστορικήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ εἰς τήν περιοχήν τῆς Ματσούκας, ἐν ὄψει καί τῆς τελεσθησομένης ἐν αὐτῇ, σύν Θεῷ, Θείας Λειτουργίας κατά τήν ἐορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15. 8. 2019).

Ἐκ Τραπεζοῦντος ὁ Πατριάρχης θά συνεχίσῃ τήν προσκυνηματικήν πορείαν Του πρός Σαμψοῦντα, Νεοκαισάρειαν, Μπάφραν, Σινώπην καί τά περίχωρά των, ὅπου θά ἐπισκεφθῇ παλαιούς Ἱερούς Ναούς καί Μονάς καί ἀρχαιολογικούς χώρους.

Τόν Πατριάρχην συνοδεύουν κατά τό ταξίδιον τοῦτο οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας καί Δράμας κ. Παῦλος, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Καθηγούμενος τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Διονυσίου, ὁ Πανοσιολ. Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Διάκονος κ. Γρηγόριος καί ὁ Δημοσιογράφος καί Φωτογράφος Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Μαγγίνας.

Ἡ ἐπιστροφή εἰς τήν Πόλιν προβλέπεται διά τήν 18ην τ.μ..».