Για έκτη συνεχή χρονιά έγινε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο όρος Μελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Το κλίμα ήταν συγκινητικό. Εκατοντάδες πιστοί από όλα τα μέρη της γης, όπου κατοικούν ποντιακής καταγωγής άνθρωποι, που έζησαν και γαλουχήθηκαν με την ανάμνηση της γλυκιάς και αλησμόνητης πατρίδας, πιστοί στο κάλεσμα της ψυχής τους, ακολούθησαν τους χτύπους της καρδιάς τους και βρέθηκαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα υψώματα του όρους Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, για να συμμετάσχουν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, μετά από 90 χρόνια από τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που τους Έλληνες Χριστιανούς, όσοι επέζησαν ξεριζώθηκαν και ήρθαν οι περισσότεροι στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρωσία, την Ευρώπη και την Αμερική.

PANAGIASOYMELAPONTOS.IMG 7489

Στην ομιλία του προς τους πιστούς και σε όσους παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ 3, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην κατάληξή του τόνισε, «και του Χρόνου πάλι εδώ», στέλνοντας μήνυμα συναδέλφωσης και ειρήνης στον τουρκικό λαό, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στους Ελευθέριο Βενιζέλο και Κεμάλ Ατατούρκ, οι οποίοι συνήψαν μετά την καταστροφή του ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρασία το σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας και επί πρωθυπουργίας Ισμέτ Ινονού έγινε δυνατή η μεταφορά της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα και τώρα φυλάσσεται στην ανισθορηθείσα μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

«Παρευρεθήκαμε σήμερα στο όρος Μελά του αγιότου Πόντου», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και αναφέρθηκε στην Παναγία Σουμελά, την οποίαν προσκυνούν και οι Τούρκοι, όπως την τιμούσαν και οι Σουλτάνοι, πολλοί από τους οποίους είχαν μητέρες ελληνίδες, ανάμεσά τους και την Γκιούλ Μπαχάρ, την Μαρία από την Λιβερά, την οποία ακόμη και σήμερα τιμούν οι Τούρκοι στην Τραπεζούντα.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε μάλιστα και ειδική αναφορά στους πολέμους που γίνονται στην Συρία και στην Μέση Ανατολή που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά και στις πολεμικές συγκρούσεις που γίνονται στην Ουκρανία μεταξύ χριστιανών, όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στην νοσταλγία των Ελλήνων του Πόντου που δεν κατάφεραν μετά τον ξεριζωμό να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρησιμοποίησε στίχους στην ποντιακή διάλεκτο από το ποίημα του Ηλία Τσιρκινίδη, ο Δήμον ο Κεμεντζετζής, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στους παρευρισκομένους.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ποντιακών οργανώσεων από όλο το κόσμο, ο Ιβάν Σαββίδης πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος του ΔΙΣΥΠΕ, ο Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος του ΔΙΣΥΠΕ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίας Ελλάδας Νήσων της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τα μέλη του δ.σ. της ΠΟΕ, Στάθης Παπαδόπουλος, Ελένη Βασιλειάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης, ο Μπάμπης Αποστολίδης, εκπρόσωπος του σωματείου Παναγία Σουμελά και του Ιερό Προσκυνήματος πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ, και πολλά άλλα στελέχη οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας

PANAGIASOYMELA.BERMIO.2015

Με τη συμμετοχή πιστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο έγιναν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην ανιστορηθείσα ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας στο όρος Βέρμιο.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε πως «η Κοίμηση της Θεοτόκου σηματοδοτεί την κορυφαία από τις θεομητορικές εορτές στην Ορθόδοξη παράδοση. Σήμερα, στη μεγάλη αυτή σύναξη του ποντιακού ελληνισμού για να τιμήσουμε την εορτή στο ιερό κέντρο της Σουμελά στο Βέρμιο, βλέπουμε όλες τις γενιές των Ποντίων να συρρέουν εδώ, όπως οι πρόγονοί μας στο όρος Μελά της Τραπεζούντας. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και περήφανοι για τα νέα άνθη της Ρωμανίας, που συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της φυλής μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και να τους πω, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια η πορεία του Γένους μας δείχνει ότι στο πέρασμα των αιώνων έχει τη δύναμη να βλασταίνει και να θάλλει ακόμα και στον πιο άγονο βράχο, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες», κατέληξε ο Γιάννης Αμανατίδης.

Το αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, βουλευτές, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Κώστας Γκιουλέκας, Απόστος Βεσυρόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Ημαθίας, Σερρών Βασίλης Μωυσίδης, ο πρώην βουλευτής, νομάρχης Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρώην νομάρχης Ημαθίας και αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο αρχηγός ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση του αρχιερατικού συλλείτουργου το σωματείο Παναγία Σουμελά και το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα τίμησαν τον Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Χαρίλαο Ταλιαδώρο, για την προσφορά του στη βυζαντινή μουσική, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Τανιμανίδης, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά.
Επίσης, δόθηκε υποτροφία σε αριστούχο μαθητή του Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των μαθητών που είχαν χάσει τη ζωή τους σε πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.