Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκαπανταύγουστο στην Παναγία του όρους Μελά στον ιστορικό Πόντο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, με την παρουσία πλήθους πιστών από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΡΤ3 μετά  την επαναλειουργεία της θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος για έκτη συνεχή χρονιά θα βρεθεί στο όρος Μελά της Ματσούκας στα βήματα των Βαρνάβα και Σωφρονίου πρώτων κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης είχε μεταδώσει το 2010 την ίδια ημέρα την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο για όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ως μουσείο, δίνοντας το «παρών» στην ιστορική αυτή εξέλιξη για την αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του μοναστηριού – συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε μετέδιδε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα τη Θεία Λειτουργία από την Τραπεζούντα έως το 2013.

Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης θα παρευρεθούν για μια ακόμα φορά στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα του καλοκαιριού στα χώματα του Πόντου, τονίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς των Ποντίων με τη Θεομήτορα και την ιστορική τους κοιτίδα.

Η ΕΡΤ3 θα συνδεθεί απ' ευθείας με την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015, στις 10 το πρωί. Νωρίτερα, στις 8 το πρωί θα συνδεθεί και με το Βέρμιο Ημαθίας για τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στην Νέα Μονή Παναγίας Σουμελά, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας δια χειρός του Ευαγγελιστή Λουκά στην καθιερωμένη ετήσια συνάθροιση των Ποντίων στα υψώματα της Καστανιάς. Επίσης, την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, στις 18:00, θα γίνει η μετάδοση του Εσπερινού από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενόψει των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.

Η δημοσιογραφική επιμέλεια – περιγραφή είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στα ρεπορτάζ είναι η Χριστίνα Συμεωνίδου.