Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η «Αγιορειτική Εστία» πραγματοποιούν Εκδήλωση μνήμης για τον συμπατριώτη μας από την Μόσχα, μεγάλο εικαστικό, αείμνηστο Νικόλαο Μαστερόπουλο, ποντιακής καταγωγής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 17:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Μαστερόπουλος. Πορεία από το κάλλος στην πνευματικότητα» που παρουσιάζεται από τις 21 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2023 στους εκθεσιακούς χώρους της «Αγιορειτικής Εστίας» (Εγνατία 109) και διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του εικαστικού.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
MASTEROPOYLOS.EKDHLOSH.10.3.2023
Ο Νικόλαος Μαστερόπουλος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1948 στη Μόσχα. Από το 1961 έως το 1968 μαθήτευσε στη Μέση Καλλιτεχνική Σχολή της Ακαδημίας Τεχνών στη Μόσχα, ενώ από το 1968 έως το 1973 σπούδασε στην Ανώτατη Καλλιτεχνική και Βιομηχανική Σχολή Στρόγκανοφ της Μόσχας στο Τμήμα Μνημειακής Διακοσμητικής και Εφαρμοσμένης Τέχνης, με ειδίκευση στην καλλιτεχνική κεραμική. Για το έργο της πτυχιακής εργασίας του έλαβε τον έπαινο των διδασκάλων του με βαθμό άριστα. Από το 1974 έως το 1977 απασχολήθηκε στο εργοστάσιο μνημειακής διακοσμητικής τέχνης. Το 1977 έγινε μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της ΕΣΣΔ. Από το 1977 έως το 1979 δημιούργησε μνημειακή κεραμική διακόσμηση για τον σταθμό «Βοτανικός Κήπος» του μετρό της Μόσχας.
Το 1980 εργάστηκε στη πόλη Τολιάτι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κατασκευάζοντας ανάγλυφα κεραμικά έργα, με θέματα από την Ελληνική μυθολογία και τον Όμηρο. Το 1984 δημιούργησε διακοσμητικά έργα για το Ινστιτούτο Μηχανικής - Φυσικής της Μόσχας με θέμα «Η πόλη μας - Μόσχα». Το 1985 δημιούργησε κεραμική και μεταλλική διακόσμηση για την πολο-μεταλλική Βιομηχανία της Μόσχας. Το 1986-87 αποπεράτωσε κεραμική διακόσμηση στο Κέντρο Μηχανικής και Ενεργειακής Υποστήριξης στο Χίμκι. Από το 1987 εργαζόταν με σμάλτο πάνω σε χαλκό. Το 1992 το έργο του Άνθρωπος - Θηρίο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή έργων τέχνης της UNESCO. Το 1995-1997 ασχολήθηκε με το Φλωρεντινό μωσαϊκό και από το 1997 δούλευε στο Άγιον Όρος.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ενώ από δική του επιλογή δεν πραγματοποίησε ποτέ ατομική έκθεση. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη) και χώροι των Ένωση Καλλιτεχνών Μόσχας, Κέντρο Εκθέσεων και Εμπορίου (Μόσχα), Μουσείο της Πόλης Γιαροσλάβλ, καθώς και στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε ιδιωτικές συλλογές στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται επίσης σε μουσεία σε Αμερική, Γερμανία, Κύπρο (συλλογή επισκόπου Χρυσοστόμου), Ελλάδα (Ιερά Μονή Διονυσίου, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία και στην Εθνική Συλλογή Σμάλτων της Ουγγαρίας.