Μετά από τρία χρόνια λόγω των μέτρων πανδημία του Κορωναϊού, οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, που ζουν στη μακρινή Αυστραλία, θα πραγματοποιήσουν το Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, όπου θα βρεθούν νέες και νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι δεύτερης και τρίτης γενιάς, από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023.

Πριν από 34 χρόνια ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας. Σήμερα, η Ομοσπονδία πρόκειται να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη Ποντιακή συνάθροιση στην ιστορία της Αυστραλίας. Δεν είναι μόνο μια απόδειξη του οράματος των ιδρυτικών μελών, αλλά και της σημερινής διοίκησης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Πόντιοι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς.Τα 2 χρόνια περιορισμών για τον COVID δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να σβήσουν την αιώνια φλόγα του ποντιακού πάθους που καίει στην καρδιά της Ομοσπονδίας και των μελών της.

Το Συναπάντημα είναι η ποντιακή νύχτα αποκορύφωμα στην Αυστραλία. Πού εστιάζει; Στην Νεολαία! Όχι μόνο φέρνει κοντά τους νέους ‘Ελληνες Πόντιους από όλη τη χώρα για να εμφανιστούν, να συνεργαστούν και να χορέψουν μαζί, αλλά για να αναγνωριστεί η σκληρή δουλειά τους, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία των επόμενων ηγετών της κοινότητας.

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας είναι μια μηχανή δημιουργίας «ηγετών». Η τριήμερη συνάθροιση ξεκινά την Παρασκευή με ένα «Παρακάθ». Μια άτυπη εκδήλωση όπου μέλη της Ομοσπονδίας από τη Πολιτεία υποδοχής (φέτος Ακρίτες Του Πόντου Βικτώρια) υποδέχονται τους καλεσμένους τους από τις υπόλοιπες Πολιτείες στην Αυστραλία. Για κάποιους, είναι μια μοναδική ευκαιρία που έχουν, να εμφανιστούν με τα αδέρφια και τις αδερφές τους από όλη τη χώρα. Γονείς και μέλη των Συμβουλίων των Συλλόγων έχουν επίσης την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να επανασυνδεθούν. Όλες οι γενιές είναι παρούσες. Το Σάββατο ξεκινά με ένα «εργαστήρι χορού», με την Νεολαία, όπου η εκμάθηση της συνεργασίας μεταξύ τους είναι εξίσου σημαντική με την εκμάθηση του χορού. Η συνεργασία, είναι ο πυρήνας της επιτυχίας της Ομοσπονδίας και οι νέοι πρέπει να μάθουν αυτά τα μαθήματα από νωρίς.

Το βράδυ του Σαββάτου έχουμε την επίσημη εκδήλωσή μας. Φέτος χρέη τελετάρχη θα εκτελέσει ο Γιώργος Ντονικιάν. Η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας έχει τρία χρόνια απουσίας να αναπληρώσει και η βραδιά θα ξεκινήσει με μια επίδειξη ενότητας από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που θα εμφανιστούν ως ένα. Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία θα απονείμει τα εθνικά της βραβεία σε μέλη της κοινότητάς μας που έχουν συνεισφέρει τον χρόνο, τον κόπο και τους πόρους τους για τη διατήρηση του πολιτισμού μας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η κύρια εκδήλωση της βραδιάς.

AFSTRALIA.PARXARIDIS.KOYROYKLIDHS.18.2.2023

Φέτος η Ομοσπονδία έχει φέρει δύο γίγαντες του ποντιακού πολιτισμού, τον Αλέξη Παρχαρίδη και τον Φάνη Κουρουκλίδη. Για τον Αλέξη έχουν περάσει 26 χρόνια από το τελευταίο του ταξίδι στην Αυστραλία και η κοινότητα είναι ενθουσιασμένη με την αποδοχή του να τραγουδήσει με την εκπληκτική υπέροχη φωνή του.

Την Κυριακή η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ιερό Μνήμης «Shrine of Remembrance» και θα τιμήσει τις θυσίες των Αυστραλών γυναικών στην Ελλάδα μεταξύ 1915 και 1930.

Μετά την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει ομιλία για το θέμα από τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντη στο αμφιθέατρο του Ιερού Μνημείου «Shrine of Remembrance».

Το «Συναπάντημα» είναι μια απόδειξη του πόσο ισχυρή έχει γίνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας και πού βρίσκονται οι προτεραιότητές της όσον αφορά τη διατήρηση του πολιτισμού. Η Ομοσπονδία θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους μουσικούς και τους υποστηρικτές της που έκαναν το Συναπάντημα το μαγικό γεγονός που είναι. Υγείαν και ευλογίαν.