Οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, έζησαν μέσα στις κακουχίες, τη φτώχεια, την προσφυγιά, στη συνέχεια τη μετανάστευση, πρόκοψαν, δημιούργησαν τις συλλογικές εστίες τους, αλλά και στις κακοτοπιές που υπάρχουν δεν κάνουν πίσω. 

Στη διάρκεια της πανδημίας του Κορωναϊού φέτος, η Στέγη της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης έπιασε φωτιά κι εκεί που θα άρχιζαν οι δράσεις του ιστορικού σωματείου των Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, με την ενασχόληση στον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, το κτίριο καταστράφηκε εντελώς, κάνοντας στάχτη, κόπους δεκάδων ετών, αρχεία, φορεσιές κι ότι άλλο ιστορικό υπήρχε στους χώρους του.
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», δεν έκανε πίσω. Ξεκίνησε τον αγώνα για να σταθεί οικονομικά και πάλι, να συνεχίσει να δημιουργεί και να πάει και πάλι μπροστά. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει χορό με στόχο να ενισχυθεί ο σύλλογος για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές και να λειτουργήσει τα τμήματα του συλλόγου. 
Ο χορός θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, στη Στουτγάρδη, με τους καλλιτέχνες, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Κώστα Σιαμίδη, Γιώργο Στεφανίδη και Αντωνία Καραγιαννίδου. Συμμετέχουν και οι μουσικοί, στην ποντιακή λύρα, Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, Ιωάννης Ευθυμιάδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πασχαλίδης, στο νταούλι, Κυριάκος Εμμανουηλίδης, Στέλιος Μωυσίδης, στο τραγούδι, Δημήτρης Σιδηρόπουλος, στα πνευστά, Κρίσταν Γιαλαμάς και Κώστας Κατιρτζίδης
Χορός του Συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», θα γίνει στη LINDENBACHALLE SOLITUDESTR. 243, 70499, STUTTGART. Είσοδος 10 ευρώ. Έναρξη 19.00. Τηλέφωνο κρατήσεων, 004915233610727.
Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», αναφέρει: «Δυναμώνουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της Εστίας μας, που καταστράφηκε μετά το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στις 20 Απριλίου 2022.
Η τρέχουσες εκδηλώσεις έχουν στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά του Συλλογικού εξοπλισμού, και τον κύριο στόχο μας, να χτίσουμε και πάλι το σπίτι μας, ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΜΑΣ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο γι' αυτό το απίστευτο κύμα συμπαράστασης και σε όλους τους ανθρώπους που στέκονται στο πλάι μας και στηρίζουνε αφιλοκερδώς όλες τις προσπάθειες μας. Με την στήριξη σας, θα δώσουμε και αυτήν την μάχη διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας».