Σαράντα έξι χρόνια προσφοράς αγώνα και δράσης για την Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας η «Ποντιακή Εστία». Χρόνια αγωνίας, άοκνης δουλειάς και πάνω απ΄ όλα αγάπης για την αλησμόνητη πατρίδα. Μια πατρίδα που από αυτούς που την υπηρέτησαν δεν γνώρισε κανένας. Κι όμως η αγάπη απέραντη και η προσπάθεια συνεχόμενη για την διάσωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων της, όπως και για την δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων της.

Ένας σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση αφού για δεκαετίες μπορούν και συμπορεύονται όλες οι γενιές με έναν υποδειγματικό τρόπο.

Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα του Σαββάτου 25ης Ιουνίου 2022 ήταν αναμενόμενο. Από νωρίς κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου ομογενειακοί παράγοντες, μέλη, παλιοί χορευτές, φίλοι και φίλες του συλλόγου.

MELBOYRNH.PONTIAKH.ESTIA.25.6.2022 5

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Τσαπραηλίδης υποδέχτηκε τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Την πρώην υπουργό Τζένη Μικάκου, τους πρώην προέδρους της «Ποντιακής Εστίας» Σάββα Αθανασιάδη και Χαράλαμπο Παρχαρίδη, εκπρόσωπο της Παναγίας Σουμελά Whittlesea Μιχάλη Ιερότσε, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, την πρόεδρο της Παντριφυλλιακής Ένωσης Μελβούρνης Αγαθή Κορωναίου, τον αντιπρόεδρο και την γραμματέα του συλλόγου Καλαμάτας 23η Μαρτίου Παναγιώτη Ανδρινόπουλο και την Καίτη Καραμπάτσου, όπως επίσης και δύο μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τασμάνιας την Αναστασία Χυσιρίδου και την Βίκη Καλογεροπούλου.

Τον αθλητικό χώρο εκπροσώπησαν δύο πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές ποντιακής καταγωγής ο Κώστας Ανθόπουλος και ο Ντίνος Αναστασιάδης.

MELBOYRNH.PONTIAKH.ESTIA.25.6.2022 1

Τα τμήματα όλα του συλλόγου έδωσαν παρών με επικεφαλής το τμήμα των ηλικιωμένων «Αδά είμες» και τους συντονιστές του.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Πηλαλίδης και η συντονίστρια των χορευτικών συγκροτημάτων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παρθένα Τσομπανοπούλου καλωσόρισαν όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την σημαντική μέρα και έδωσαν το σύνθημα του νέου στόχου του συλλόγου που είναι οι εορτασμοί των πενήντα χρόνων που από τώρα άρχισαν οι ετοιμασίες. Κλείνοντας ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Πηλαλιδης, είπε ότι «στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε τους επόμενους που θα οδηγήσουν την Εστία μας στην επόμενη πενηνταετία».

MELBOYRNH.PONTIAKH.ESTIA.25.6.2022 2

Και μετά το τιμόνι της βραδιάς ανέλαβαν τα τμήματα πολιτισμού. Οι μουσική ομάδα και τα χορευτικά τμήματα. Εκπληκτική δουλειά των χοροδιδασκάλων Παρθένας Τσομπανοπούλου, Δέσποινας Λεβογιάννη και Μιχάλη Βασιλείου. Η «Ποντιακή Εστία» χορεύει και χορεύει γιατί μαζί της πρώτα χορεύει ο Πόντος. Ήθος, γνώση, υπομονή, Παραδοσιακά πιστά, και φρουροί ακοίμητοι του μεγαλύτερου γι αυτούς λαογραφικού μουσείου, του μοναδικού γιού της Ελλάδας του Πόντου.

MELBOYRNH.PONTIAKH.ESTIA.25.6.2022 4

Από τα μικρά χορευτικά της τμήματα, μέχρι και το καμάρι του συλλόγου την περηφάνεια του, την ομάδα εμφανίσεων, που εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από την αναγκαστική ανακαίνιση λόγω των ζημιών που υπέστη ο σύλλογος και στις δύσκολες μέρες της πανδημίας βρήκαν τρόπο να επικοινωνούν, να δουλεύουν, επιστρέφοντας ακόμα πιο δυνατοί. Αυτό έδειξε η εμφάνιση τους την βραδιά αυτή. Είναι αυτό που λέμε, πρέπει να βρεις τον λόγο για να το κάνεις. Τελικά όλοι τους ξέρουν τον λόγο που βρίσκονται εκεί.

Το να χορεύεις με τα πόδια είναι λογικό το να χορεύεις με την ψυχή είναι άλλο είναι διαφορετικό είναι μαγικό, είναι ένα ταξίδι ψυχής. Είναι η ψυχική σου αναζήτηση σ αυτό που υπηρετείς. Σε κατακλύζει μια ανεξήγητη δύναμη σε κάνει να νοιώθεις ανίκητος. Και όταν επιτέλους σου δοθεί η ευκαιρία τότε αρχίζεις να χορεύεις χωρίς να αναζητάς κανέναν αντάλλαγμα παρά μόνο την ικανοποίηση την ευχαρίστηση ότι μίλησε η ψυχή σου. Τα βήματα αυτών των παιδιών ήταν έτσι ακριβώς. Η έκφραση στα πρόσωπα τους ήταν η παραπάνω περιγραφή. Οι λύρες των λυράρηδων η φλογέρα, το αγγείο, τα νταούλια και οι φωνές των τραγουδιστάδων ζωντάνεψαν την «καθ ημάς Ανατολή» για ακόμη μία φορά στους Αντίποδες του κόσμου.

Ο πρόεδρος Κώστας Τσαπραηλίδης με την σειρά τα ευχαρίστησε τα μέλη της «Ποντιακής Εστίας» για την παρουσία τους και την στήριξη τους όλον αυτόν τον καιρό. Τις Κυρίες Γιάννα Καλαϊδοπούλου, Αθανασιάδη Μαγδαληνή, καθώς και του κυρίους Παναγιώτη Ιασωνίδη, Σάββα Αθανασιάδη για την γενναία του οικονομική στήριξη. Χρόνια Πολλά λοιπόν και δημιουργικά όπως και τα προηγούμενα.