Ένας μαχητής της ομογένειας των παλλινοστούντων προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που μετά την κατάρρευσή της, ήρθε στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Ζελίλωφ, όπου αγωνίστηκε για την αποκατάστασή τους από διάφορες θέσεις, έφυγε από κοντά μας την ημέρα των Φώτων Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα πριν την ονομαστική του γιορτή, αφού έδωσε πολύχρονη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, γεννήθηκε στο Σοχούμ της Αμπχαζίας, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίας και Ρωσίας το 1992, ήρθε στην Ελλάδα, και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αγωνίστηκε για την αποκατάσταση των ομογενών και έζησε μέχρι χθες που έφυγε για την αιωνότητα.

Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, γεννήθηκε στο Σουχούμ της Απχαζίας. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας «Γ. Β. Πλεχάνωφ» της ρωσικής πρωτεύουσας στη Μόσχα με την ειδικότητα «Τεχνολόγος μηχανικός μαζικής εστίασης». Για 12 χρόνια δούλεψε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου της Απχαζίας ως υπεύθυνος μηχανικός εξοπλισμού, επιθεωρητής, γενικός επιθεωρητής μαζικής εστίασης. Υπηρέτησε τη θητεία του στον Σοβιετικό στρατό.

Για έξι χρόνια δούλεψε ως ειδικός εισηγητής του Κοινωνικού - Οικονομικού τμήματος Περιφερειακής Επιτροπής Απχαζίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Κομματική Σχολή πόλης Μπακού στην ειδικότητα «πολιτειολογία – κοινωνιολογία».

Στη Σοβιετική Ένωση, ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση και αναδείχθηκε σε υψηλά αξιώματα: Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Απχαζίας. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Πανσοβιετικής Ένωσης Ελλήνων «Ο Πόντος». Αντιπρόσωπος της Απχαζίας στην Επιτροπή για τους Έλληνες της Κεντρικής Επιτροπής Κουμμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας. Μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας στο Κοινοβούλιο της Απχαζίας.

Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με τον αθλητισμό: Μάστερ αθλητισμού της ΕΣΣΔ στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στην πάλη «Σάμπο» (αυτοάμυνα χωρίς όπλα). Πρωταθλητής Γεωργίας το 1974 στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Κέρδισε πολλές νίκες και βραβεία σε πανσοβιετικά τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης και πάλης «Σάμπο».

Λόγω του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Απχαζίας, ο Ιωάννης Ζελίλωφ το 1992 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά δούλεψε ως ασφαλιστικός σύμβουλος και στη συνέχεια ως προϊστάμενος τμήματος στην ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», εργάστηκε στην ανώνυμη εταιρεία «Τριανταφυλλίδης Α.Ε.» και στην εταιρεία J&P Hellas A.E. στην κατασκευή εργοστασίου.

Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση: Ήταν, Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ». Σύμβουλος για θέματα παλιννοστούντων του βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τέως Υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή. Γενικός Γραμματέας της προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής του κοινωνικοπολιτικού κινήματος παλιννοστούντων ομογενών. Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης ομογενών από τη Ρωσία. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση». Μέλος της Γραμματείας του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών. Μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και την Βόρεια Ήπειρο. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παμποτνιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος Ελληνορωσική Συμμαχία.