Με προσευχή στην Αγία Σοφιά της Πόλης, ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του 2021 και με προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα η πρώτη προσευχή για το 2021 έγινε στην Αγία Σοφία και ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε στο ναό για την πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων τη νέα χρονιά, χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «το στέμμα του 2020».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στον χαρακτηρισμό αυτό, την ώρα που έβγαινε από το ιστορικό χριστιανικό μνημείο της Ορθοδοξίας, της θαύμα της Αρχιτεκτονίκής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που τώρα έχει μετονομαστεί από το τουρκικό κράτος σε «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, αλλά επιτέθηκε και στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζού», η οποία είναι πρώτη σε κυκλοφορία στη γειτονικής χώρα, και συνέστησε στους πολίτες να μην την αγοράζουν επειδή πριν από λίγο καιρό σε τίτλο της αποκάλεσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας καταστροφή.

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα».

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο εκπρόσωπος του κόμματός του, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σε ανάρτησή σου στο Twitter, είπε ότι «όσοι ενοχλούνται από τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς σαν τζαμί και της χαράς που έδωσε αυτό το γεγονός στον λαό μας, βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας. Επιπλέον, δεν τους αρέσει η αρχή πως το έθνος μας διατηρεί άνευ όρων την κυριαρχία του. Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020».