Σε τζαμί μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά της Πόλης, αυτό το θαύμα της Χριστιανοσύνης, οι Τούρκοι, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση του 1934, σύμφωνα με την οποία είχε μετατραπεί σε Μουσείο με κυβερνητικό διάταγμα το οποίο τώρα κρίνεται ως παράνομο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας με την απόφασή του που εκδόθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, αποδέχθηκε αίτημα ενώσεων της Τουρκίας, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Πόλης από Μουσείο που είναι σήμερα, χαρακτηρισμένου από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε ισλαμικό τέμενος.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει πλέον ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία και με έκτακτο διάγγελμά του ενημέρωσε πως ο βυζαντινός ναός θα ανοίξει για προσευχή στις 24 Ιουλίου 2020 και προσκάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου, να προσέλθουν για να προσευχηθούν. 

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί «δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας… Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις από πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις, από πολιτικούς έως θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας. Ανακοινώσεις εξέδωσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο φορείς της Ελλάδας.

AGIA.SOFIA.TRAPEZOUNTA.6.2012

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία έγινε τζαμί εδώ και χρόνια παρά τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων της Τραπεζούντας

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, από Μουσείο σε τζαμί ήταν διακαής στόχος των ισλαμιστών και του ιδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 μετέτρεψε από Μουσείο σε τζαμί την Αγία Σοφία στη Νίκαια και στη συνέχεια την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, ένα μοναδικό κτίσμα αρχιτεκτονικής, παρά τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων ακόμη και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Τραπεζούντα.

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την σταθερά αναθεωρητική πολιτική ισλαμοποιεί την πολιτική της Τουρκίας, τείνει χείρα φιλίας στους φανατικούς ισλαμιστές, ακροδεξιούς και φασίστες, φυλακίζοντας όλους τους δημοκράτες που έχουν αντίθετη φωνή από τη δική του, και μετέχει ενεργά σε πολέμους στη Συρία, στη Λιβύη, έχοντας θέσει ως στόχο τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ζητώντας την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, υπό την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων και του ΟΗΕ.