Δεν θα ανοίξει ούτε και φέτος το 2020, η ιστορική Πατριαρχική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου και θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια η Παναγία Σουμελά στον Πόντο παραμένει κλειστή για εργασίες αναστήλωσης και αποξήλωσης του τεράστιου βράχου που ήταν στο όρος Μελά, ακριβώς πάνω από την Ιερά Μονή.

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά, επρόκειτο σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων τουρκικών αρχών, να είναι έτοιμη και να ανοίξει φέτος στα τέλη Μαΐου του 2020, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και τελευταία λόγω των μέτρων της πανδημίας του Κορωναϊού καθυστέρησαν και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν και πάλι.

PANAGIA.SOYMELA.PONTOS.EGKAINIA.25.5.20191

Πέρυσι είχε δοθεί για επίσκεψη στο κοινό ο χώρος μέχρι το χώρο προς την Ιερά Μονή και απέμεναν τα έργα στην Ιερά Μονή και τον περίβολό της. Να αναφέρουμε ότι τον Μάιο του 2019 η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά είχε ανοίξει για τους επισκέπτες αρχικά μέρος του περιβόλου της, μετά τη σταθεροποίηση και τον καθαρισμό των βράχων πάνω από τη Μονή.

PANAGIA.SOUMELA.PONTOU.15.8.2010.0852

Οι αρχές της Τουρκίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις υπευθύνων της γειτονικής χώρας, σχεδίαζαν να ανοίξουν και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής, καθώς επρόκειτο να δώσουν την άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο να πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, όπως και πριν από 5 χρόνια και κάθε Δεκαπενταύγουστο από το 2010 (Φωτογραφία).

PANAGIA.SOYMELA.PONTOY.ESOTERIKO.15.8.2010 3

Όπως δήλωσε σε τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Χασάν Βολκάν Κανταρτζί, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, «κανονικά με βάση τον σχεδιασμό έπρεπε οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού θα καθυστερήσουν λίγο. Το 2020 όλα πήγαν στραβά. Η σεζόν περιορίστηκε. Αναμένουμε κάποια κινητικότητα από τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά για να υπάρξει, πρέπει πρώτα και πάλι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης» και συμπλήρωσε ότι δεν προβλέπεται νέα συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο όρος Μελά της Ματσούκας της Τραπεζούντας του Πόντου, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες την επισκέπτονται από κοντά να δουν το μεγαλείο, του ποντιακού ελληνισμού που για αιώνες κυριαρχούσε στην περιοχή.