Φωτιές άναψε ένα σκίτσο του γερμανικού υπουργείου Υγείας, το οποίο με αφορμή τον Κορωναϊό, εμφανίζει την Τουρκία να κρατάει από το χεράκι σαν μικρό παιδάκι την Ελλάδα, το οποίο τελικώς απεσύρθη μετά τις αντιδράσεις.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», και στο δημοσίευμα ανέφερε: «Το σκίτσο που εμφάνιζε την Τουρκία να κρατάει από το χέρι το μικρό παιδάκι «Ελλάδα» απέσυρε το γερμανικό υπουργείο Υγείας μετά τις αντιδράσεις.

Η ατυχής εικονογράφηση πληροφοριακού υλικού του γερμανικού υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό σε 16 διαφορετικές γλώσσες, απεικόνιζε τη μαμά «Τουρκία», μια γυναίκα που συμβολίζει τη γειτονική μας χώρα να κρατάει από το χέρι το μικρό παιδάκι «Ελλάδα», ένα κοριτσάκι με την ελληνική σημαία, κάτι που προκάλεσε εύλογες απορίες.

Πυροδότησε μάλιστα την αγανάκτηση μερίδας χρηστών στο Twitter, που σχολίαζαν μεταξύ άλλων ότι «τόση έλλειψη ευαισθησίας μόνο στην Γερμανία μπορεί να βρεθεί». Ακόμη και τούρκικοι λογαριασμοί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης γελούσαν ειρωνικά στην απεικόνιση της Ελλάδας ως μικρού παιδιού της Τουρκίας. Πόσω μάλλον που οι επιδόσεις της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας υστερούν κατά πολύ αυτών της Ελλάδας.

To επίμαχο PDF, μία πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Υγείας και του Εθνο-ιατρικού Κέντρου, παρείχε ενημέρωση στους πολίτες στα αραβικά, τα βοσνιακά-κροατικά-σέρβικα, τα κινεζικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα κουρδικά, τα παστούν, τα περσικά, πολωνικά, ρουμανικά, ρώσικα, ισπανικά και τούρκικα».΄

Ο διδάκτωρ ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάσης Αγτζίδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb σχολίασε: «Πλάκα έχουν τα γερμανικά στερεότυπα! Η μαμά Οθωμανική Αυτοκρατορία με το αγαπημένο άτακτο παιδάκι της, ενημερώνονται από τους έμπειρους Κινεζους!!! (Σε γερμανική αφίσα για τον κορωνοϊό). 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1075647/gallery/epikairothta/ellada/to-germaniko-ypoyrgeio-ygeias-apesyre-to-skitso-meta-tis-antidraseis