Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα επιδόματα που χορηγεί, όπως επίσης και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Όπως ανακοίνωση η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθούν, τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Διευκρινίζεται ότι, η καταβολή του επιδόματος γέννησης αφορά στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31-3-2020. Για το επίδομα παιδιού η 2η δόση θα καταβληθεί 29 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το οποίο αναλαμβάνει ΟΠΕΚΑ υψώνει ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο.

Χορηγούνταν στους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κωνσταντινούπολη – Ίμβρο και Τένεδο και τους ομογενείς από την Αλβανία, στο ποσό της αγροτικής σύνταξης, αλλά στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επανήλθε μερικώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016, αλλά κουτσουρεμένο, ανάλογα με τα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα και αφού ήδη χιλιάδες είχαν ήδη αποβιώσει.

Βεβαίως οι ομογενείς μπορεί να ονομάζονται ανασφάλιστοι, αλλά στις χώρες που γεννήθηκαν έζησαν, δούλεψαν και κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές, πριν έρθουν στην Ελλάδα. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι αναζητήσει και να συμψηφίσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.