Τρεις ομογενείς της Ρωσίας, οι οποίοι στον τομέα τους διαπρέπουν στη Ρωσία, και έχουν διεθνείς αναγνωρίσεις στον τομέα τους, έγιναν από τις 15 Νοεμβρίου 2019, τακτικά μέλη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι διαπρεπείς ομογενείς της Ρωσίας, είναι ο Οφθαλμολογίας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης, ο δρ. χημείας Βαλεντίν Ανάνικοφ και ο δρ Ιατρικής και διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου «Νικολάι Μπλαχίν» Ιβάν Στιλίδης.

Ο Χρήστος Ταχτσίδης,, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Τραπεζούντας, γεννήθηκε το 1953 στο Καζακστάν και ρώτα ζει στη Μόσχα. Το 2001 ανέλαβε επικεφαλής της κλινικής μικροχειρουργικής ματιού, το 2011 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και από το 2013 είναι αναπληρωτής πρύτανης του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Ιατρικής «Νικολάι Πιρογκόφ». Το 2005 βραβεύτηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για την προσφορά του στην επιστήμη. Είναι ο χειρουργός που πρώτος έκανε μεταμόσχευση βιονικού ματιού στη Ρωσία.

ANANIKOF.BALENTIN.AKADHMAIKOS.ROSIAS

Ο Βαλεντίν Ανάνικοφ, έλκει την καταγωγή του από τον ιστορικό Πόντο. Γεννήθηκε το 1975 και είναι επικεφαλής σε ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά - ερευνητικά ινστιτούτα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας «Νικολάι Ζελίνσκι». Από το 2008 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ είναι και μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα νεολαίας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

STILIDIS.IBAN.AKADIMAIKOS.ROSIAS

Ο Ιβάν Στιλίδης γεννήθηκε το 1964 στο Σουχούμ. Το 1992 έγινε διδάκτωρ Ιατρικής. Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάζεται στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλαχίν». Το 2005 προήχθη στη βαθμίδα του καθηγητή στην ειδικότητα της ογκολογίας, ενώ το 2008 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.