Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του 2019 για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Mirko Heinemann.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Αναστάσιος Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης, «ο Μίρκο Χάϊνεμαν είναι ποντιακής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του και στενός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

BEROLINO.OSEPE.7.5.20193

Η εκδήλωση παρουσίας του νέου του βιβλίου με τίτλο «Οι τελευταίοι του Βυζαντίου» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στο Βερολίνο και στην αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου του Humboldt σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο christoph-links Verlag και του ιδρύματος «Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung».

Ο χώρος της αίθουσας είχε γεμίσει από πολύ νωρίς με Γερμανούς ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες και φιλέλληνες.

Πριν την παρουσίαση του βιβλίου έγινε μια ιστορική αναφορά στον Πόντο και την γενοκτονία των Ποντίων, όπως επίσης και τον συμβολισμό των 100 χρόνων που τιμούμε το έτος 2019.

BEROLINO.OSEPE.7.5.20192

Στην συνέχεια ο συγγραφέας Μίρκο Χάϊνεμαν διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του. Η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή συζήτηση για το ποντιακό ζήτημα σήμερα αλλά και για την προβολή και προώθηση του στην Γερμανία.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη ευχαριστεί θερμά τον Μίρκο Χάϊνεμαν, το πανεπιστήμιο Humboldt, το ίδρυμα «Stiftung Flucht, Vertreibung, Vers», άλλα και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής εκδηλώσεις στην πόλη του Βερολίνου».