Ομάδα μελών της ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απέκλεισαν το πρωί της Τετάρτης και για αρκετές ώρες, μέλη ελληνικής αποστολής στην Οδησσό, που επρόκειτο να  πραγματοποιήσουν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ησυχος, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια βαλαβάνη, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου.

Η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης τούς ακολουθούσαν συνεχώς, ζητώντας τους «εξηγήσεις» για ποιο λόγο βρίσκονται στην Οδησσό. Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα ξενοδοχείο για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τα ακροδεξιά στοιχεία και ζήτησαν τη βοήθεια του προξενείου και της ουκρανικής αστυνομίας.

ODISOS.OYKRANIOI.AKRODEXIOI

Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη,  «οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας», αναφέροντας πως είναι η πρώτη φορά που ξένη αντιπροσωπεία ουσιαστικά προπηλακίζεται από ακροδεξιά στοιχεία στην Οδησσό. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η συνάντηση με μέλη της ομογένειας και τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να επιστρέψουν την Πέμπτη στην Ελλάδα.
Στο σημείο του προπηλακισμού των μελών της ελληνικής αποστολής, βρέθηκαν μέλη του ελληνικού προξενείου στην Οδησσό, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.
Μετά από πρόσκληση
Η ελληνική αποστολή βρίσκεται στην Οδησσό μετά από πρόσκληση της οργάνωσης για τις Εθνικές Μειονότητες στην Ουκρανία και με στόχο να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της ελληνικής μειονότητας για να γνωρίσει τα προβλήματά της και να εκφράσει την συμπαράστασή της στον ελληνισμό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο iskra.gr, «από το πρωί της Τετάρτης, ουκρανικά ακροδεξιά έντυπα και ιστοσελίδες έβαλλαν αδικαιολόγητα κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας και έφταναν στο σημείο να την κατηγορούν ότι εργάζεται για τον διαμελισμό της Ουκρανίας».
Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει ότι αργά το μεσημέρι της Τετάρτης απεγκλωβίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ξενοδοχείο, «εν μέσω προκλητικών συνθημάτων και πανό παρακρατικών φασιστικών ουκρανικών ομάδων, των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα». Σύμφωνα με το iskra.gr, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η κύρια συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ενώ η ουκρανή, ελληνικής καταγωγής συνοδός της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε από την προηγουμένη αργά το βράδυ συλληφθεί αναίτια από την κρατική ουκρανική ασφάλεια.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε τις παρακρατικές αυθαιρεσίες κατά της ελληνικής αποστολής και ενημέρωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Αμανατίδη, για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η ελληνική αντιπροσωπεία και ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική πλευρά.