Χιλιάδες απόγονοι των προσφύγων και 1.500 νέες και νέοι μέλη των ποντιακών συλλόγων της Ευρώπης, πήραν μέρος στο 37ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), στην πόλη του Βούπερταλ της Γερμανίας.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της ΟΣΕΠΕ, το οποίο εκ μέρους της διοίκησης υπογράφεται από τον πρόεδρο Ανέστη Οσιπίδη και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Πεχλιβανίδη, «με το βλέμμα του τιμώμενου κοσμοναύτη από την Σάντα του Πόντου Θεοδώρου Γραμματικόπουλου Γιρτσιχίν να σκεπάζει όλη την ζεστή αίθουσα της Uni Halle Wuppertal έστω και από μακρυά από την Μόσχα, ένα βλέμμα επουράνιο αλλά και τόσο κοσμικό και ταπεινά γήινο, 1.500 Ελληνόπουλα της Ευρωπαϊκής Διασποράς ένωσαν τα αθώα τους χέρια, τα δίκαια τους χέρια στον κυκλωτικό χορό της αειφόρου Μνήμης με καμάρι, υπερήφανοι, όμορφοι σαν Έλληνες, με χαμόγελο ποιητικό και πείσμα γονεϊκό, με τις φορεσιές να λάμπουν σαν το πρόσωπο τους καθαρές, γιοί και κόρες άξιων οικογενειών που με τα κορμιά τους έσκαψαν ωράρια και εργοτάξια, δοξάζοντας την Ελλάδα της φτώχειας, μεταμορφώνοντας την σε Ελλάδα της αποδοχής και της προκοπής. 37ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ με τους 51 συλλόγους της που πλέον αγκαλιάζουν όλη την Ευρώπη και έπεται συνέχεια.

37o.FESTIBAL.OSEPE.BOYPERTAL.26.5.2018 5

Μια μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού που στέλνει επίσης και τα μηνύματα για τη Γενοκτονία, τη Δημιουργία, την Παιδεία, τη Νεολαία. Μια εκδήλωση θεσμός που στηρίζεται στα νέα παιδιά τους εθελοντές μας, τα σωματεία μας και όλους τους χορηγούς.

37o.FESTIBAL.OSEPE.BOYPERTAL.26.5.2018 1

Με τους μεγαλύτερους να είναι οι γονείς και συνοδοί των χορευτών μας που διήνυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα από όλη τη Γερμανία και Ευρώπη για να είναι παρόντες με δικά τους έξοδα.

37o.FESTIBAL.OSEPE.BOYPERTAL.26.5.2018 2

Φέτος στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι: Χρήστος Γαλανίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Andreas Mucke, δήμαρχος του Wuppertal, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ, Παναγιώτης Στεφανίδης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.

37o.FESTIBAL.OSEPE.BOYPERTAL.26.5.2018 3

Από την Ελλάδα πανάξιοι καλλιτέχνες ομόρφυναν τις δύο βραδιές και στο Φεστιβάλ και στην δεξίωση της παραμονής Χαράλαμπος Ιωακειμίδης, Χαράλαμπος Κεμανετζίδης Ιορδάνης, Λάζαρος Σαλονικίδης, Κωνσταντίνος Τυρεκίδης.

Παρουσιαστές του Φεστιβάλ οι Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Γεωργιάδης. Το Φεστιβάλ με ενέργειες και πόρους της ομοσπονδίας μας καλύφθηκε με πολυκάμερο συνεργείο του Ελλάς Tv και δόθηκε σε Ελλαδικά κανάλια δωρεάν αλλά και στο Διαδίκτυο.

Η ομοσπονδία μας θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους στήριξαν οικονομικά το 37ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας και ιδιαίτερα το μέγα χορηγό του Φεστιβάλ μας, το δικό μας φίλο και συνοδοιπόρο Ιβάν Σαββίδη».