Φανερά συγκινημένος ο Πόντιος Κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, και με αναφορές στη μάνα του Ελένη και στην γιαγιά του Ευτέρπη, που τον μεγάλωσαν με το άκουσμα της Ελλάδας, την Πατρίδαν, όπως έλεγαν, απευθύνθηκε στο κοινό του Βασιλικού Θεάτρου, το μεσημέρι της Κυριακής 13 Μαΐου 2018, στη διάρκεια τιμητικής προς το πρόσωπό του εκδήλωσης με τον τίτλο «Πόντος Παντού», όπου ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αναπληρωτής τομεάρχης εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, τον τίμησε για την προσφορά του στον οικουμενικό ελληνισμό.

Απευθυνόμενος στο κοινό στην ποντιακή διάλεκτο, εμπλουτισμένη και με στοιχεία της κοινής νεοελληνικής, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ανέφερε: «Κυρίες και Κύριοι. Δήμαρχοι. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αναστασιάδη. Αούτο ντο στέκομαι μαζί. Και έβλεπα, αδά να είναι παλιοί φίλοι μ’, Ψωμιάδης ο Παναγιώτης, όνταν έρθα σην Σαλονίκην πρώτην φοράν άμον Κοσμοναύτης, έστεκα με τ’ ατόν. Τον Κώσταν τον Καραμανλήν, έστεκα μαζί και την πρώτην φοράν όντες επήγα σην Αθήναν, έρθα σ’ εσόν το γραφείον.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.KOSMOS.13.5.2018.IMG 4750

Αγαπητοί φίλοι. Πρώτα εγώ θέλω να λέγω ευχαριστώ πολύ, εγώ τ’ εμόν την μάμα μ’ και τον πάπα μ’. (σ.σ. Λυγίζει από συγκίνηση και δέχεται το χειροκρότημα του κοινού). Δόξασι ο Θεός. Ατοίν ζήνε, εδώ σην Σαλονίκην, σην Σίνδον. Δεν απαγούνε να πάνε κάπου ‘κες. Ατώρα στέκνε σ’ οσπίτ’. Τερούν την ώραν, γιατί εγώ πρέπ’ να έρχουμε αγλήγορα. Εγώ 60 (χρονών είμαι), αμά είμαι μικρός, για τ’ εκεινούς. Και πάντα ντο έρχουμε εγώ, κι επορώ να στέκομαι ση φίλους μου εδώ, ατοίν αραεύνε με. Άμαν σο Διάστημαν ντ’ έμνε ετηλεφώνεσα πρώτα σην οικογένεια μ, ο Θεός εθέλεσεων, εγώ πρώτην φορά να τηλεφωνίζω την μάμα μ’.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.SERRA.13.5.2018IMG 4832

Και τρεις φορές είμαι ευτυχισμένος, γιατί έχω τρία πατρίδας. Την μεγάλην Ρωσίαν, έχω πατρίδαν την Γεωργίαν πε εγεννέθα, έχω την Ελλάδαν. Γιατί; Για την Ελλάδαν εμείς οι Πόντοι, με το γάλαν τη μάνας έμουν, έχουμε την αγάπην για την Ελλάδαν, την αρχαίαν Ελλάδαν, την Ιστορίαν, αγάπην για την ελληνικήν μυθολογίαν, και όλια, και όλια. Και η γιάγια μου η Ευτέρπη, πάντα έλεεν. Άμον την γιάγιαν όλοι οι Πόντιοι. Ελέπω την Ελλάδαν. Πάντα έλεεν, η Πατρίδα!

Ευχαριστώ εσάς πολύ, πάντα έχω την Ελλάδαν, την εγάπην σην καρδία μ’ και πολλά ευτυχισμένος είμαι που είμαι σην Ελλάδαν, ντ’ ελέπω σας».