ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Έναν οικουμενικό Έλληνα της Διασποράς και του Διαστήματος, άξιο τέκνο του ποντιακού ελληνισμού, τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο, τίμησε η Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Μαΐου 2018, στο Βασιλικό Θέατρο, σε ειδική εκδήλωση με τον τίτλο «Πόντος παντού», που διοργάνωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αναπληρωτής τομεάρχης εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββας Αναστασιάδης, παρουσίαση πλήθους κόσμου, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 1

Την εκδήλωση άνοιξε ο παρουσιαστής του τιμητικού προγράμματος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του τιμώμενου, αναφέροντας πως ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, είναι γιος του Νικόλαου Γιουρτσίχιν και της Ελένης – Μικρούλας Γραμματικοπούλου, γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας και σπούδασε μηχανικός στο Ινστγιτούτο Αεροπλοΐας της Μόσχας, το 1983, και μπήκε στην Energia, την εταιρία που διαχειρίζεται το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 3

Στις 5 έως σήμερα αποστολές του έχει περπατήσει 59 ώρες και 28 λεπτά καταγράφοντας 672 ημέρες, 20 ώρα και 38 λεπτά συνολικής παραμονής στο Διάστημα.

ANASTASIADIS.GIOURTSIXIN.13.5.2018.IMG 4805

Αναβαίνοντας στο βήμα ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, ως «μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής του σήμερα, ο οποίος πήγε την ελληνική σημαία, στο πιο ψηλό σημείο, στο Διάστημα. Η Ελλάδα, είπε, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την ομογένεια. Στο πρόσωπό σου Θόδωρε, τιμούμε όλους τους Έλληνες του κόσμου, που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα, ένα παράδειγμα αριστείας».

GIOURTSIXIN.THEODOROS.13.5.2018.IMG 4914

Στην αντιφώνησή του ο Πόντιος Κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική εκδήλωση είπε πως «είμαι τυχερός, γιατί έχω τρεις πατρίδες. Τη μεγάλη που είναι η Ρωσία που μου έδωσε τη δυνατότητα να πετάξω στο Διάστημα, την Γεωργία την χώρα που γεννήθηκα και την Ελλάδα, την ιστορική πατρίδα της γιαγιάς και της μάνας του Ελένης, η οποία μαζί με τον πατέρα του, ζει στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 5

Κάλεσε μάλιστα τους νέους να μην φοβούνται και να απλώσουν τα φτερά τους και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, όσο ψηλά και εάν είναι. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η πρώτη του επικοινωνία όταν ήταν στο διάστημα, έγινε με την μητέρα του, στην ποντιακή διάλεκτο, στην οποία εξακολουθούν να μιλάνε ακόμη και σήμερα και είναι η μητρική του γλώσσα.

 GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 2

"Καλατσεύω τα ποντιακά και εγροικώ και τα νεοελληνικά», κατέληξε ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος μίλησε στα ποντιακά σε όλη τη διάρκεια του χαιρετισμού του.

AIVAZIDIS.XRISTOFOROS.GIOURTSIXIN.13.5.2018.IMG 4872

Εκ μέρους της οικογενείας χαιρετισμό απηύθυνε ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης, ο οποίος μίλησε για τον άνθρωπο Θόδωρο, όπως αυτοί τον έζησαν, τόνισε την απλότητά του και πως γι’ αυτούς είναι παράδειγμα προς μίμηση, πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 4

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν, η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία άνοιξε την εκδήλωση με το τραγούδι «Την Πατρίδα μ’ έχασα».

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.TSITIRIDIS.GIANNIS.13.5.2018.IMG 4880

Στο ποντιακό τραγούδι ο Γιάννης Τσιτιρίδης, στην ποντιακή λύρα ο Φάνης Κουρουκλίδης, το χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Αυγής Λαγκαδά, ενώ η σκηνοθεσία της εκδήλωσης ήταν του Νίκου Καπέλιου.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.SERRA.13.5.2018IMG 4832

Το θερμό χειροκρότημα των θεατών απέσπασαν οι επίλεκτοι χορευτές του ποντιακού συλλόγου Αυγής Λαγκαδά, ο οποίοι παρουσίασαν τον παμποντιακή χορό Σέρρα, ενώ ολόκληρο το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, παρουσίασε ποντιακούς χορούς.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018 7

Το παρών έδωσαν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και εκπρόσωπος του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων, πολιτιστικών φορέων, ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στελεχών και μελών της ΝΔ.

GIOURTSIXIN.ANASTASIADIS.13.5.2018.IMG 4853

Δείτε στο ακόλουθο Link το ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3