Το 2ο Πανρωσικό Διεθνοτικό Φεστιβάλ Νεολαίας «Φάρος της Κριμαίας» θα γίνει στις ακτές της Ταυρίδας από την Κυριακή 29 Απριλίου έως την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου για θέματα Εθνοτήτων, του Επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, με την υποστήριξη της Ομάδας Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη Βουλή των Ελλήνων, θα πραγματοποιηθούν στη Σεβαστούπολη και τη Γιάλτα.

Στόχος του Φεστιβάλ «Φάρος της Κριμαίας 2.0» είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας πολιτισμού για την ενοποίηση της νεολαίας, την ενίσχυση των διαθρησκευτικών και εθνοτικών σχέσεων μεταξύ τους.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με την υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη».

Στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος περισσότερα από 300 άτομα, εκπρόσωποι νεολαίας των κοινοτήτων της Ρωσίας: Περιφέρεια του Κρασνοντάρ (Κρασνοντάρ, Κρίμσκ, Γκελεντζίκ, Νοβοροσίσκ, Ανάπα), Μόσχα, Δημοκρατία της Κριμαίας, Δημοκρατία των Σαχά - Γιακουτία, Ροστόφ στον Ντον, Αγία Πετρούπολη, Περιφέρεια της Σταυρούπολης (Σταυρούπολη, Εσεντουκί, Μινεράλνιγιε Βόντι, Ζελεζνοβόντσκ), Περιφέρεια του Τομσκ.

Προβλέπεται η παρουσία των εξής επίτιμων καλεσμένων: Ο Επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας Σ. Β. Αξιόνοφ, ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας Β. Α. Κονσταντίνοφ, ο Κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Ντ. Β. Οφσιάννικοφ, ο Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου για θέματα Εθνοτήτων Ι. Β. Μπαρίνοφ, η Επικεφαλής της Ομάδας Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με τη Βουλή των Ελλήνων Ο. Φ. Κοβιτίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

- Σεβαστούπολη: Πατριωτική δράση νεολαίας στο Μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας του Αυτοκράτορα Νικόλαου Α΄, δράση «Η σημαία του κράτους μου», συνάντηση με την εισήγηση επισήμων, ξενάγηση στο Μουσείο «Πανόραμα της Άμυνας της Σεβαστούπολης», επίσκεψη στο ιστορικό - αρχαιολογικό υπαίθριο μουσείο «Ταυρική Χερσόνησος», φλας - μομπ στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου, αφιερωμένου στην 1030ή επέτειο της Βάπτισης των Ρως.

- Γιάλτα: συνάντηση της νεολαίας με επίσημα πρόσωπα (συζήτηση σε πάνελ), καθώς και διεθνοτικό φεστιβάλ νεολαίας στις ακτές της Γιάλτας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

Φεστιβάλ «Φάρος της Κριμαίας»

Το 1ο Πανρωσικό Φεστιβάλ Νεολαίας Ελληνικού Πολιτισμού «Φάρος της Κριμαίας" έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2016 στη Γιάλτα. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Τρεις ημέρες γεμάτες εκδηλώσεις — συζήτηση σε πάνελ με θέμα την πατριωτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, καλλιτεχνική συναυλία στις ακτές της Γιάλτας, ξενάγηση στο χωριό Λάκοι, συμμετοχή στην Παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου.

Παρέστησαν ως επίτιμοι καλεσμένοι και συμμετέχοντες του Φεστιβάλ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Α.Β. Ζουράφσκι, ο αναπληρωτής του πληρεξούσιου εκπροσώπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Κριμαίας Β.Α. Μπομπρόφσκι, η Επικεφαλής της Ομάδας Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη Βουλή των Ελλήνων Ο.Φ. Κοβιτίδη, ο πρώην αναπληρωτής του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας Ρ.Ι. Μπάλμπεκ, ο νυν αναπληρωτής του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας και μόνιμος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κριμαίας υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκ.Λ. Μουράντοφ και άλλα επίσημα πρόσωπα.

Περισσότερα — https://rusgreek.ru/el/projects

Μνημείο Ελληνικής Λεγεώνας

Η Ελληνική Λεγεώνα δημιουργήθηκε από εθελοντές, οι οποίοι ήρθαν από την Ελλάδα για να υποστηρίξουν τη Ρωσία την περίοδο του Κριμαϊκού Πολέμου το διάστημα 1853 – 1856. Η Λεγεώνα αποτελείτο από 1200 στρατιώτες, εκ των οποίων πάνω από 600 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Σε 730 Έλληνες απονεμήθηκαν μετάλλια «Για την υπεράσπιση της Σεβαστούπολης». 31 μαχητές τιμήθηκαν με την ανώτατη στρατιωτική διάκριση — το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου.

Το προσχέδιο του μνημείου εκπονήθηκε στο μακρινό 1864 από τον αρχιτέκτονα Ν. Μόργκαν, και υλοποιήθηκε από τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β΄ πάνω στην ιδέα του πολεμιστή του Κριμαϊκού πολέμου, ήρωα της Άμυνας της Σεβαστούπολης Αριστείδη Χρυσοβέρη.

Το 2016, με την ευκαιρία της 160ης επετείου της λήξης του Κριμαϊκού πολέμου, το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Στριατιωτικό Ιστορικό Ίδρυμα της Ρωσίας σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη προχώρησαν στην κατασκευή του μνημείου βάσει του διασωθέντος προσχεδίου.

Περισσότερα — http://www.ivansavvidis.gr/events_gr/3400/

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας ιδρύθηκε από περιφερειακές αυτονομίες: την περιφερειακή εθνο - πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Ροστόφ και την περιφερειακή εθνο - πολιτιστική αυτονομία των Ελλήνων της Σταυρούπολης σε συνέδριο που έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου 2011.

Σήμερα η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας αποτελείται από 32 εθνο - πολιτιστικές αυτονομίες, συμπεριλαμβανόμενες και 6 περιφερειακές. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Περισσότερα — https://rusgreek.ru/el/fnka

«Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη»

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε έπειτα από προσωπική πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη τον Αύγουστο του 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί φιλανθρωπικές δράσεις, με παράλληλη δραστηριότητα στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Περισσότερα — http://www.ivansavvidis.gr/, http://www.savvidifond.ru/

Πηγή:https://rusgreek.ru/el/fnka