Με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε στην Άγκυρα ο Ιβάν Σαββίδης και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, συζητήθηκε και το θέμα διεξαγωγής ορθόδοξων λειτουργιών σε συμβολικά μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Τραπεζούντας στην Τουρκία.

Ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συζήτησαν για την επανέναρξη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά (Τραπεζούντα). Η παράδοση της τέλεσης της ετήσιας Θείας Λειτουργίας στο ναό την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά τον ξεριζωμό, τον Αύγουστο του 2010, διεκόπη λόγω πραγματοποίησης αναστηλωτικών εργασιών.

PANAGIA.SOYMELA.PONTOY.SABBIDIS.IVAN.15.8.2018

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία του όρους Μελά, στη Ματσούκα του Πόντου, ο Ιβάν Σαββίδης, ανάβει συμβολικά μια δέσμη με 353 κεριά

Το 2018, εκτός από τους συνηθισμένους προσκυνητές, σχεδιάζεται να επισκεφθεί τη Μονή και μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία ελληνικής νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής ετήσιας τέλεσης Ορθόδοξης Λειτουργίας στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, την ημέρα εορτής του ναού. Ο ναός, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, δε θα πρέπει να λειτουργεί ως τζαμί και να επαναλειτουργήσει ως Μουσείο.

Επίσης, συζητήθηκε και η πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη για τη διοργάνωση στην Τραπεζούντα διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ νεολαίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία δημόσιας διπλωματίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε κατανόηση και υποστήριξη σε όλα τα θέματα.

Πηγή: https://rusgreek.ru/el/news/2547