Ο πολιτισμός του Πόντου ξεχώρισε και έδωσε ένα άλλο χρώμα στο Lonsdale Street Greek Festival που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με την παρουσία των Μωμόγερων και ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ στους Αντίποδες, μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας.

MELBOURNH.SFTRALIA.MOMOGEOI.10.2.2018 2

Το συγκρότημα των Μωμόγερων, παρουσίασε το πανάρχαιο έθιμο, ένα γνήσιο λαϊκό θέατρο του δρόμου, αυτό που έφεραν οι πρόγονοί μας από τον αλησμόνοτο Πόντο, γεμάτο διανυσιακά στοιχεία, στο φεστιβάλ της Μελβούρνης.

MELBOURNH.SFTRALIA.MOMOGEOI.10.2.2018 1

Ταυτόχρονα παρουσίασε και ποντιακούς χορούς, και κατάφερε να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των θεατών του ελληνικού φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες κάτοικοι, οι οποίοι δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά έρχονται για να δουν και να απολαύσουν ένα πολιτισμό, ο οποίος χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η παρουσία της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης και των Μωμόγερων και των μουσικών και των χορευτών του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, έδωσαν ένα άλλα χρώμα στο και φεστιβάλ φέτος που παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό στη μακρινή Αυστραλία.

MELBOURNH.SFTRALIA.MOMOGEOI.10.2.2018 3

Η αποστολή του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, βρίσκεται στην Αυστραλία, συνοδευόμενη από τη περιφερειακή σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Καρυπίδου, τον αντιδήμαρχο Κοζάνης Αριστοτέλη Πουτακίδη και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Χάρη Πεχλιβανίδη.

MELBOURNI.PONTIAKI.ESTIA.FESTIBAL.10.2.2018

Στο Lonsdale Street Greek Festival η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης είχε δικό της περίπτερο και ενημέρωνε τους συμμετέχοντες σε αυτό, για τη σημασία του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και το τι μετέφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, μαζί τους ανά τους αιώνες.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Θεόδωρος Κουσαλίδης παρουσίασαν στη διάρκεια του ελληνικού φεστιβάλ στη Μελβούρνη τους Μωμόγερους, ένα έθιμο που έφεραν από τον αλησμόνητο Πόντο, οι παππούδες μας και εμείς το συνεχίζουμε έτσι όπως το παρουσίαζαν και εκείνοι στα χωριά μας τις ημέρες του Δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

MELBOURNI.AGIOS.DIMITRIOS.EPISKOPIO.12.2.2018. 4

Σύσσωμη η αποστολή του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, που βρίσκεται στην Αυστραλία, μετά το τέλος της συμμετοχής τους στο Lonsdale Street Greek Festival, επισκέφθηκε το Επισκοπείο της Μελβούρνης, όπου παρουσίαση το έθιμο των Μωμόγερων. 

MELBOURNI.MOMOGEROI.AGIOS.DIMITRIOS.EPISKOPEIO.12.2.2018