Στις νέες και στους νέους που συμμετείχαν στο 34ο φεστιβάλ νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, απηύθυνε χαιρετισμό ο συντονιστής νεολαίας Χρήστος Σαββίδης, το Σάββατο 6 Ιουλίου 2015 κατά την έναρξη της μεγαλειώδους εκδήλωσης, όπως και στην συνάντηση των προέδρων των συλλόγων την Παρασκευή 6 Ιουνίου.

 

Το Σάββατο

Στο χαιρετισμό του ο Χρήστος Σαββίδης το Σάββατο 6 Ιουνίου ανέφερε: «Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι! Φίλες και φίλοι! Νέοι και νέες! Σας καλωσορίζουμε στο 34ο Πανευρωπαικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών Νεολαίας στην Ευρώπη! Η 20χρονη οργανωμένη πορεία της νεολαίας στο θεσμό της ΟΣΕΠΕ έχει αποδείξει ότι υπάρχουν όνειρα και στόχοι. Ότι επιλέξαμε το δρόμο της καλλιέργειας και της παιδείας. Της προσωπικής προκοπής. Και αυτό διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δίχως τα στοιχεία αυτά θα καταφεύγαμε σε φθηνές επιλογές και σε υποκατάστατα. Η νεολαία μας όμως αντιστέκεται στο εύκολο και έχει χαράξει ένα δρόμο γεμάτο αγώνες. Η νεολαία Ποντίων στην Ευρώπη έχει ισχυρή φωνή. Και ο στόχος του να ακουστεί αυτή η φωνή, έχει επιτευχθεί και έχει αναγνωριστεί. Σε αυτό το θεσμό δε χαραμίζεται κανένας και τίποτα. Αξιοποιούνται οι δυνατότητες όλων μας.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, θέλουμε να αναφερθούμε στην τιμή που μας κάνει με την παρουσία του η DKMS – το Γερμανικό Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών. Είναι χαρά μας, που έχουμε αυτή τη δυνατότητα να αναδεικνύουμε το έργο του Κέντρου αυτού. Είναι όμως και χρέος μας να ενημερώνουμε τον κόσμο για τη σημαντικότητα της δωρεάς. Να ενεργοποιούμε όπου και όπως μπορούμε τον κόσμο, και ειδικότερα τη νεολαία, για την αξία και τη σημασία της δωρεάς. Αυτή η διαδικασία αποτελεί το εργαλείο για την προσωπική και κοινωνικής μας ανάπτυξης. Η νεολαία όμως δε σταματά. Οφείλει να συμμετέχει και να αναπτύσσει τους προβληματισμούς της. Άλλωστε έχουμε εξασφαλίσει για κάθε νέο το χώρο, για να συμμετέχει στις δράσεις μας, με σεβασμό στις ατομικές γνώσεις και δεξιότητες του καθενός μας. Έχουμε εξασφαλίσει την άσκηση επιρροής στις αποφάσεις του θεσμού που υπηρετούμε και όχι μόνο. Έχουμε διασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης του κάθε νέου και νέας στο θεσμό αυτό.

Κυρίαρχος στόχος παραμένει η ενθάρρυνση των νέων προκειμένου να προβληματιστούν, να ενημερωθούν και μετέπειτα, ενεργά πλέον, ν’ ασχοληθούν με το καθήκον που έχουμε απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η συνειδητοποίηση εκ μέρους των νέων του γεγονότος αυτού, αποτελεί προτεραιότητα στο οργανόγραμμά μας. Η πρωτοβουλία της Αρμενικής Βουλής για την κήρυξη μιας παγκόσμιας κοινοβουλευτικής εκστρατείας κατά της γενοκτονίας, προκειμένου όλα τα Κοινοβούλια (ή έστω των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε.) να προβούν στην αναγνώριση της τριάδας των γενοκτονιών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ποντίων, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη συστράτευση του κοινού αγώνα της αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών. Δεν είμαστε παθητικοί ακροατές. Έχουμε ευθύνη. Και αυτή η ευθύνη μας, είναι ιστορική. Όχι μόνο για τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και για τις ζώσες γενιές».

Την Παρασκευή

SABBIDIS.XRISTOS.5.6.2015.IMG 5590

 

Στο χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους προέδρους στην εκδήλωση της Παρασκευής 5 Ιουνίου ο Χρήστος Σαββίδης, τόνισε: «Φίλες και φίλοι! Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι. Σας καλωσορίζουμε στο 34ο Φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας στην Ευρώπη. Σε αυτές τις συναντήσεις μας, όπως κάθε χρόνο, ακούγονται πάντα οι αλήθειες που μας ενώνουν. Ευθυνόμαστε όλοι και ο καθένας χωριστά, για την εξέλιξη του χώρου που υπηρετούμε. Η νεολαία εξακολουθεί να εμπνέεται από το χώρο αυτό γιατί υπάρχει μία γνήσια αγάπη μέσα ας και μας καθοδηγεί αδιάκοπα. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας. 

Τις ανησυχίες της γενιάς μας. Οριοθετούμε τις πανανθρώπινες αξίες και τις υπερασπιζόμαστε. Αψηφούμε κάθε εμπόδιο και αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και κυρίως με τις ικανότητές μας. Η νεολαία υπηρετεί το θεσμό αυτό, με οργανωμένη παρουσία, εδώ και 20 χρόνια. Ποτέ όμως δεν ένιωσε κανένας από εμάς ήσυχος. Είμαστε μια νεολαία αχόρταγη, μαχητική και διεκδικητική. Και αυτά τα στοιχεία είναι πάντοτε ικανά έτσι ώστε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και κάθε φόβο. Σαφώς οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Εδώ υπάρχει όμως μία νεολαία υγιής που νοιάζεται για τον τόπο της και ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Μέσα μας, υποσυνείδητα, έχουμε δώσει μία υπόσχεση. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Γιατί είναι χρέος και καθήκον μας να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η σιωπή, μας καθιστά συνένοχους απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και στις ζώσες γενιές. Ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη είναι τα βασικά μας γνωρίσματα. Είναι τα ιδανικά μας. Και γι’ αυτό φέτος, όπως και πέρσι, το Γερμανικό κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών, DKMS, μας τιμά με την παρουσία του εδώ στο Φεστιβάλ. Η ανάπτυξη του πνεύματος της εθελοντικής συνείδησης και η σημαντικότητα της δωρεάς, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για εμάς. Η ελεύθερη βούληση αλλά κι η επιλογή ένταξης σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης, όπως αυτό της DKMS, είναι τρόπος ζωής  αλλά και ο δείκτης του πολιτισμού της κοινωνίας της νεολαίας μας».