Στο 34ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας που έγινε στην πόλη Γκόπινγκεν του κρατιδίου της Βάδης Βυτεμβέργης στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Ηλίας Μαυρίδης, απηύθυνε τους ακόλουθους χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης το Σάββατο, όπως και την Παρασκευή στο γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων.

Το Σάββατο

«Αγαπητοί, συμπατριώτισες, συμπατριώτες. Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε και φέτος εδώ στην πόλη του Γκόπινγκεν. Για μια ακόμη χρονιά ανταμώνουμε σε μια γιορτή του πολιτισμού μας. Του μεγάλου πολιτισμού του Πόντου, της συνέχειας της αρχαιοελληνικής ιστορίας, της ευλογημένης Ορθοδοξίας, των αγώνων του ποντιακού λαού για πρόοδο,ευημερία και ελευθερία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αδέλφια. Μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα μας τον ηρωικό και πολύπαθο Πόντο. Μας ενώνουν οι κοινές μνήμες και αναζητήσεις στην ιστορική διαδρομή  από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα αλλά και η κοινή προσπάθεια όλων για την παγκόσμια αναγνώριση των δικαίων του μαρτυρικού λαού μας.

MAVRIDIS.HLIAS.6.6.2015.IMG 5919

Ενός λαού παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και πολιτιστικής πρωτοπορίας στην ανθρωπότητα με πάρα πολλές αναφορές σ’αυτόν από μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Συμπατριώτισες και συμπατριώτες. Εδώ σε αυτόν τον χώρο ας δώσουμε όλοι μαζί την υπόσχεση πως από κοινού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για την ανάδειξη της αδιαμφισβήτητης αξίας των στοιχείων που συνθέτουν την μοναδικότητα του πολιτισμού των προγόνων μας και που με ευθύνη απέναντι στην ιστορία συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να διατηρούμε.

Φίλες και φίλοι, το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μεγαλύτερου στυλοβάτη της ποντιακής μούσας που για πενήντα χρόνια αγωνίστηκε για την διατήρηση και διάδοση των ποντιακών τραγουδιών, αφήνοντας από τη μια ένα μεγάλο κενό με την απουσία του, αλλά και ένα πολύ πλούσιο στιχουργικό έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ένα υλικό που μπορεί να συνεχίζει να δίνει πνοή και νόημα στη ζωή του κάθε Πόντιου πατριώτη, νοσταλγού της δοξασμένης πατρίδας. Αυτή η μεγάλη γιορτή είναι αφιερωμένη στα είκοσι χρόνια δράσης της νεολαίας μας. Της νεολαίας που με την συμμετοχή στο έργο των σωματείων της Ομοσπονδίας μας δημιουργεί καθημερινά πολιτισμό διατηρώντας παράλληλα τις πατροπαράδοτες αξίες και ιδανικά των προγόνων μας με τα τόσο πλούσια ψυχικά και πνευματικά αρώματα.

Συμπατριώτισες και συμπατριώτες. Από αυτό εδώ το βήμα, σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας για τη συμμετοχή σας στο 34ο φεστιβάλ και σας καλώ να στείλουμε όλοι μαζί με μια ψυχή σ’ όλον τον κόσμο το δυναμικό μήνυμα της ενότητας  του Ποντιακού λαού και της υπόσχεσης αδιαλείπτου μνήμης αυτών των οποίων είμαστε η φυσική συνέχεια».

Την Παρασκευή

MAVRIDIS.ILIAS.5.62015.IMG 5532

 

Στον χαιρετισμό του την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων και των εκπροσώπων των ποντιακών συλλόγων ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλία Μαυρίδης, ανέφερε: «Συμπατριώτισες,συμπατριώτες. Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή βραδιά,παραμονή του 34ου φεστιβάλ-συναπαντήματος ποντιακών συλλόγων της Ευρώπης, εδώ στην πόλη του Goeppingen.Αγαπητοί μου, εκφράζοντας το σύνολο των σωματείων της ΟΣΕΠΕ σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των μελών μας αλλά και τις φωνές συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά σε πολλά επίπεδα εδώ στην ξενητειά.Αγώνα για επιβίωση στις δύσκολες συνθήκες της εν εξελίξει παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.Αγώνα για ενδυνάμωση των αντιστάσεων των Ποντίων και όχι μόνο μπροστά στην πολυπολιτισμική νέα τάξη που από τη μια δηλώνει θέλει να αναπτύσονται οι κατά τόπους πολιτισμοί και από την άλλη θέλει με διάφορους τρόπους όχι και τόσο καθαρούς να ομογενοποιεί τις διάφορες εθνοτοπικές ιδιαιτερότητες δημιουργώντας έναν νέο τύπο πολιτισμού.Τον πολιτισμό της μάζας.Της μάζας χωρίς διακριτή ταυτότητα.Της μάζας που εξελίσεται κάτω από άλλες συνθήκες οικονομικές και κοινωνικές και με αγνώστου ίσως προοπτικές ανάπτυξης.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,φίλες και φίλοι. Οι καιροί ου μενετοί όπως γράφει στον Επιτάφιο ο Περικλής.Η στιγμή που πρέπει όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το Ποντιακό στοιχείο έφτασε.Η στιγμή αυτή είναι το τώρα της αιωνιότητας της ιστορικής διαδρομής του Ποντιακού λαού,της μεγάλης προσφοράς του στον παγκόσμιο χάρτη.Φίλες και φίλοι στην ιστορία κρινόμαστε γι'αυτά που κάναμε αλλά και γι'αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε. Θεωρώ πως  είναι αδιανόήτο σήμερα που υπάρχουν τα μέσα να προχωρήσει ο οργανωμένος ποντιακός χώρος στην πολυπόθητη ενότητα να ενεργεί κάποιος λες και είναι ιδοκτησία του η ιστορική μνήμη. Πως είναι μόνο δική του η πατρίδα. Πως μόνον αυτός έχασε δικούς του ανθρώπους. Πως μόνον αυτός ένιωσε το στίγμα του πρόσφυγα. Με εγωιστικές συμπεριφορές και ψευτοδικαιολογίες δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.Ας  προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε την αυτοκριτική για να αισθανθούμε τα αρώματα που εκπέμπει ο αθάνατος Πόντος. Έχουμε τεράστια ευθύνη και θα κριθούμε από την ιστορία και για τις όποιες μικρόψυχες και ψυχοφθόρες συμπεριφορές πουδεν οφελούν ούτε αυτούς από τους οποίους προέρχονται αλλά πολύ περισσότερο το ίδιο το ποντιακό στοιχείο που μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες μετά τον ξεριζωμό του 1922 κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του αλλά και να παρδώσει στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο των αλησμόνητων πατρίδων. Χωρίς περιστροφές, με το χέρι στην καρδιά αλλά και το βάρος της ευθύνης απέναντι στους προγόνους μας, σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την ενότητα του χώρουκαι στις επόμενες γενιές ας δώσουμε την υπόσχεση της αδιάσπαστης ενότητας και συνοχής του ποντιακού στοιχείου με την απόλυτη βεβαιότητα πως αν αυτό δεν συμβεί κάποιοι στο μέλλον δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ».