Ευρεία αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο περιέχει η νέα εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στο Βατικανό αύριο Πέμπτη. Η εγκύκλιος φέρει τον τίτλο «Sulla cura della casa comune» (Επί της φροντίδας του κοινού μας οίκου) και το κείμενό της προδημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό Λ' Εσπρέσσο στην διαδικτυακή του πύλη.

 

Μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει πως «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδίως στην ανάγκη να μετανοήσει, ο κάθε ένας, για τον τρόπο με τον οποίο κακομεταχειρίσθηκε τον πλανήτη, διότι «στο μέτρο που όλοι μας προκαλούμε μικρές οικολογικές ζημιές» καλούμεθα να αναγνωρίσουμε «την συμμετοχή μας -μικρή ή μεγάλη- στην καταστροφή και την ταραχή του περιβάλλοντος». Εκφράσθηκε επανειλημμένα, σχετικά με αυτό το σημείο, με τρόπο σαφή που εμπλουτίζει την σκέψη μας, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες μας σε βάρος της πλάσης». Ο Ποντίφικας αναφέρεται, επίσης και στην φράση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας σύμφωνα με την οποία «ένα έγκλημα κατά της φύσης είναι έγκλημα κατά του ίδιου μας του εαυτού και μια αμαρτία κατά του Θεού».

BARTHOLOMEOS

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζει επίσης για το παράδειγμα και την διδαχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι «ο Βαρθολομαίος τράβηξε την προσοχή μας στις ηθικές και πνευματικές ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που μας καλούν να βρούμε λύσεις, όχι μόνον μέσα από τεχνική, αλλά και διαμέσου μιας αλλαγής του ανθρώπινου όντος, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε μόνον τα συμπτώματα. Μας πρότεινε να περάσουμε από την κατανάλωση στην θυσία, από την απληστία στην γενναιοδωρία, από την σπατάλη στην ικανότητα να μοιραζόμαστε τα αγαθά, σε μια πνευματική άσκηση η οποία «σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να δίνουμε και όχι μόνον να κάνουμε θυσίες. Είναι ένας τρόπος να αγαπάμε, να περνά βαθμιαία, κανείς από αυτό που ο ίδιος επιθυμεί, σε εκείνο που χρειάζεται ο κόσμος του Θεού. Είναι η απελευθέρωση από τον φόβο, από την απληστία και την εξάρτηση». Εμείς οι χριστιανοί, παράλληλα, καλούμεθα "να αποδεχθούμε τον κόσμο ως μυστήριο της Kοινωνίας, ως τρόπο να μοιραζόμαστε τα πάντα με τον Θεό και με τον πλησίον μας σε διεθνή κλίμακα. Αποτελεί ταπεινή πεποίθησή μας, ότι το θεϊκό και το ανθρώπινο συναντώνται στην πιο μικρή λεπτομέρεια του ενδύματος άνευ ραφής της δημιουργίας του Θεού, ακόμη και στον τελευταίο κόκκο σκόνης του πλανήτη μας"».

Αναφορά στον Άγιο Φραγκίσκο

Ο Πάπας Χόργκε Μάριο Μπεργκόλιο, υπογραμμίζει ότι ο άγιος Φραγκίσκος (το όνομα του οποίου επέλεξε μόλις εξελέγη Ποντίφικας) «είναι το κάτ’ εξοχήν παράδειγμα της φροντίδας για κάθε τι το ασθενές και μιας ολοκληρωτικής οικολογίας, και χαίρει της αγάπης και πολλών μη χριστιανών».

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μας θυμίζει, στην εγκύκλιο «Επί της φροντίδας του κοινού μας οίκου», ότι ο άγιος Φραγκίσκος «ήταν ένας μυστικιστής και ένας προσκυνητής ο οποίος ζούσε με απλότητα και σε θαυμάσια αρμονία με τον Θεό, με τους άλλους, με την φύση και με τον ίδιο του τον εαυτό. Στον άγιο αυτόν, διαπιστώνουμε μέχρι ποιού σημείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες η έγνοια για την φύση, η δικαιοσύνη προς τους φτωχότερους, η ενεργός συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η εσωτερική γαλήνη».

Στο πνεύμα του Οικουμενικού Διαλόγου

Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, η ευρεία αυτή αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με άκρως τιμητικό τρόπο, αποτελεί μια ακόμη απτή κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου προς την περαιτέρω ενίσχυση του οικουμενικού διαλόγου, και του πνεύματος αδελφοσύνης ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς.

Την Πέμπτη, κύρια θέση στην παρουσίαση της εγκυκλίου στο Βατικανό θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό τύπο ως «ο μεγαλύτερος θεολόγος εν ζωή», ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μέρους του λατινοαμερικανού Πάπα.

Παράλληλα, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι με την νέα εγκύκλιό του, «ο Φραγκίσκος υποκλίνεται στις θέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τις οποίες υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».