Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, αλλά και νεολαίων πραγματοποιήθηκε το 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.), αφιερωμένο στη Μνήμη του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, που συνδιοργανώθηκε με τους συλλόγους του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεβέργης, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.

 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της ΟΣΕΠΕ που υπογράφουν ο πρόεδρός της Ηλίας Μαυρίδης και ο γενικός γραμματέας Αναστάσιος Σιδηρόπουλος «στο μεγαλύτερο πολιτιστικό αντάμωμα της Διασποράς βρέθηκαν για ακόμη μια χρονιά Πόντιοι και φιλοπόντιοι από όλες τις γωνιές της Γερμανίας γεμίζοντας ασφυκτικά το κλειστό, αλλά και τους υπαίθριους χώρους της EWS-Arena. Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν 40 Σύλλογοι με δεκάδες μουσικούς και 1400 χορευτές παρουσιάζοντας χορούς όλης της επικράτειας του Πόντου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Ηλίας Μαυρίδης, ο εκπρόσωπος της Πολιτείας και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής με διακομματική συγκρότηση κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και προϊστάμενος της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γερμανίας Αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Σαββίδης,ο Δήμαρχος της πόλης του Goppingen κ. Guido Till, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της ΟΠΣΑ κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, ο εκπρόσωπος του κ. Ιβάν Σαββίδη κ. Αναστάσιος Οσιπίδης, ο εκπρόσωπος των συλλόγων του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεβέργης κ. Ελευθέριος Εκουτσίδης, ο Γ.Γ. της ΔΙΣΥΠΕ και βουλευτής του Ν. Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης και ο συντονιστής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ κ. Χρήστος Σαββίδης.

OSEPE.34FESTIVAL.GOPPINGEN2

Την επιμέλεια της παρουσίασης των χορευτικών είχαν οι κ.κ. Αχιλλέας Βασιλειάδης και Λάζος Τερζάς. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο Τάκης Βαμβακίδης απαγγέλοντας το ποίημα του Κ. Διαμαντίδη για το Αηδόνι του Πόντου, Χρύσανθο Θεοδωρίδη. Στο μουσικοθεατρικό δρώμενο συμμετείχαν επίσης οι Θεόδωρος Ελευθερίου (Βεροιώτης), Φανή Αδαμίδου και Γιώργος Δημαρίδης. Η αυλαία των παρουσιάσεων έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό (Σέρρα). Ακολούθησε χορός για όλους μέχρι το ξημέρωμα με τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Δημαρίδης υπό τους ήχους της λύρας του Παναγιώτη Κογκαλίδη.

Με το σύνθημα «Χορεύοντας αγκαλιάζουμε την ζωή» συνεργάστηκε η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. στο φετινό φεστιβάλ με το Γερμανικό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών (DKMS: Deutsche Knochenmarkspenderdatei) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ασθένεια της λευχαιμίας, τον καρκίνο του αίματος και τους τρόπους καταπολέμησης και θεραπείας αυτών. Μετά την πρώτη συνεργασία της ομοσπονδίας μας με την DKMS στη 17η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τυποποίηση του απόδημου ελληνισμού σε επίσημο Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, υλοποιώντας την τυποποίηση περίπου 400 ελλήνων στο αρχείο. Η τυποποίηση αυτή πιθανόν να είναι η βάση για να σωθούν οι ζωές διάφορων ασθενών λευχαιμίας.

Όλοι εμείς, Σύλλογοι κι Επιτροπές, Νεολαία και χορευτές, Οργανωτική Επιτροπή και Δ.Σ. ευχαριστούμε όλους όσους με την παρουσία τους κόσμησαν την εκδήλωση και ανανεώνουμε το ραντεβού για τον επόμενο Ιούνη», καταλήγει η ανακοίνωση.