Παρέμβαση για τη στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στη Μαριούπολη έκανε στις 10 Ιουνίου 2015 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η άμεση γειτνίαση και η τεράστια αλληλεξάρτηση των οικονομιών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας επιβάλλει την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό διάλογο. Μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές που βαθαίνουν ακόμη περισσότερο τις αντιθέσεις των δύο πλευρών».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η ειρηνική σύμπραξη, το αμοιβαίο όφελος, η επίλυση των διαφορών με διπλωματία και όχι στρατιωτικά μέσα θα πρέπει να αποτελέσουν τους άξονες δράσης της Ε.Ε. και στην Κριμαία. Διαφορετικά η ψυχροπολεμική κατάσταση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, όπως ήδη έχει συμβεί με την τεράστια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες λόγω των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Ανησυχούμε για την τύχη της ελληνικής μειονότητας των 150.000 ψυχών στη Μαριούπολη, που ζει ειρηνικά επί αιώνες στην ευρύτερη περιοχή στην περιφέρεια του Ντονέσκ».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν και οι δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να διαμορφώσουν στις σχέσεις τους με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να προχωρήσουν στη συνεννόηση γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα των λαών της Ε.Ε. και της Ρωσίας».