Τα σωματεία μέλη της, συγχαίρει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, καθώς «και τα μέλη αυτών για τις προσπάθειες που καταβάλουν για τη δημοσιοποίηση, διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τον εξτρεμιστικό εθνικισμό των Κεμαλικών, στο διάστημα 1914 – 1923.

 

Τα μνημόσυνα, οι πορείες και κάθε αναφορική εκδήλωση, ειδικά στο μήνα Μάιο που διανύουμε, είναι θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αναδείξεις της δυναμικής των συνεργατικών δράσεων και προοπτικών που οφείλουμε να οργανώσουμε περαιτέρω. Τα σωματεία μας, εξαντλώντας τα μέτρα των δυνατοτήτων τους, παρέδωσαν τις τελευταίες ημέρες, στις πόλεις και τα κρατίδια ένταξής τους, ηχηρά το μήνυμα τους διαρκούς αγώνα για την τελική δικαίωση της συλλογικής μνήμης.

Η ΟΣΕΠΕ, με τα θεσπισμένα δημοκρατικά της όργανα, ως συνισταμένη έκφραση του ποντιακού ελληνισμού της Ευρώπης, θα διεκδικήσει το ρόλο της ως θεσμικού εκπροσώπου των συλλόγων της στις μελλοντικές επαφές της με τους εκπροσώπους της σύγχρονης πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη. Θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της στους σύγχρονους ακαδημαϊκούς του Ποντιακού Ελληνισμού, μοναδικούς συνεχιστές του αείμνηστου πρωτεργάτη του Ζητήματός μας καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, των οποίων η προσφορά είναι ανεκτίμητη και διαρκώς απαραίτητη.

Με σεβασμό θα εργαλειοποιεί τα ακαδημαϊκά και πολιτικά επιχειρήματα καθώς και τεκμήρια της ιστορικής έρευνας των Φωτιάδη Κώστα και Αγτζίδη Βλάση, θα επενδύει στη νέα γενιά επιστημόνων και θα διαμηνύει στους νεότερους την ιστορικότητα του κατορθώματος του Χαραλαμπίδη Μιχάλη, στην καθιέωρση της 19ης Μάη ως ημέρας Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αγαπητά μέλη, η επιτροπή της ΟΣΕΠΕ για τη γενοκτονία, εντείνει τον αγώνα της και προσκαλεί σε συνεργασία, πρόσωπα και φορείς που με γνώμονα τον πολιτισμένο διάλογο και την αλληλέγγυα πρόθεση θα συμπληρώσουν στο έργο της.

Να είστουν πάντα καλά. Αδέλφια, θα νικήσουμε!», καταλήγει η ανακοίνωση του δ.σ της ΟΣΕΠΕ.