Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ενημέρωσε για τις μελλοντικές δραστηριότητές της το προεδρείο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Η νέα ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη ΔΣΟ, με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη γνωστοποίησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως όσα διημείφθησαν στη συνάντησή της με τη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα, καθώς και για την 22η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης  της Ορθοδοξίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου με θέμα «Ιστορικές Κοινότητες Ορθοδόξων στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο κ. Βαρθολομαίος, αφού καλωσόρισε την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη ΔΣΟ, έκανε εκτενή αναφορά στη διεθνή δραστηριότητα που αναπτύσσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θρησκευτικό, οικολογικό και κοινωνικό τομέα. Επίσης, πληροφόρησε την αντιπροσωπεία σχετικά με τη μέλλουσα Οικουμενική Σύνοδο, που πρόκειται να συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το 2016.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Ιωάννης Αμανατίδης και τα μέλη της Σταύρος Αραχωβίτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αθανάσιος Μπούρας και Γεράσιμος Γιακουμάτος, με τη συνοδεία του συμβούλου της δρα Κώστα Μυγδάλη, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων, ανήμερα της εορτής των Αγίων, στην οποία χοροστάτησε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

amanatidi.giannis

Ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας  

Γιάννης Αμανατίδης που επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη 

Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο 

 

Τι είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου ψηφίσθηκε και η Διακήρυξη των Μελών, η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Δ.Σ.Ο.

Σήμερα συμμετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης από την Ευρώπη (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ομοσπονδία της Ρωσίας, Σερβία και Μαυροβούνιο), Αυστραλία, Ασία (Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία), Αφρική (Ουγκάντα, Σουδάν), Η.Π.Α και Καναδά.

Ανώτατο όργανο της Δ.Σ.Ο. είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, η οποία συνέρχεται μια φορά το χρόνο με συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, οι οποίες ορίζονται από τα Κοινοβούλια των Κρατών - Μελών.