Πτυχές του πολιτισμού της αλησμόνητης πατρογονικής εστίας, της Κρώμνης του Πόντου, παρουσίασε η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς, στην ελληνική ομογένεια της πόλης την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015.

Η χορωδία και το χορευτικό της Αδελφότητας παρουσίασαν στη σκηνή του ΕΡ.Θ.Ο. στο Φερέκιοϊ της Πόλης, το μουσικοχορευτικό δρώμενο, ΚΡΩΜΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, που έγραψε και σκηνοθέτησε η δημοσιογράφος Θωμαΐς Κιζιρίδου, το οποίο παρακολούθησαν κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και συνοδοιπόρο της Αδελφότητας από τη Θεσσαλονίκη.

Η χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων, με χοράρχη τον Γιώτη Γαβριηλίδη, και το χορευτικό, με χοροδιδάσκαλο τον Γρηγόρη Γρηγοριάδη, ερμήνευσαν παραδοσιακά ποντιακά άσματα και χορούς, που σε συνδυασμό με την αφήγηση, μετέφεραν τον ακροατή στα χρόνια που άκμαζε η αλησμόνητη κωμόπολις Κρώμνη.

 Μετά το τέλος της παράστασης, η Αδελφότητα δώρισε στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΡ.Θ.Ο, αναμνηστική πλακέτα με χαραγμένο το ιδιαίτερο έμβλημά της,  βιβλία, που αναφέρονται στην Κρώμνη, καθώς και από ένα βιβλίο σε αυτούς που παρακολούθησαν το δρώμενο.

KROMNAIOI.POLI.22.2.20152

Στη θεατρική παράσταση παρέστη και ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, κ. Απόστολος, που  το πρωί της ιδίας ημέρας δέχτηκε σε ακρόαση στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη της Αδελφότητας. Μετέφερε τις ευχές και ευλογίες  της Α.Θ.Π του Οικουμενικού  Πατριάρχου και ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη πορεία στο πολιτιστικό έργο της Αδελφότητας.

Πριν την αναχώρηση  για Θεσσαλονίκη, τα μέλη της Αδελφότητας επισκέφτηκαν και τους ρωμιούς γέροντες που κατοικούν στο ελληνικό γηροκομείο των νοσοκομείων Βαλουκλί. Το χορευτικό χόρεψε, η χορωδία τραγούδησε και μοίρασε δώρα, καθώς απέδωσε  και μια τιμητική  πλακέτα στη διευθύντρια του γηροκομείου κ. Φωφώ Μαλιόγλου για την φροντίδα και την  αγάπη που δείχνουν οι επίτροποι και το προσωπικό στους ρωμιούς γέροντες.