Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να αναλάβει περίθαλψη ασθενών, εξέφρασε σήμερα Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Pavlo Klimkin. Ο Έλληνας υπουργός προσέθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί επίσης να προσφέρει τεχνογνωσία σε θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και τη διπλωματία, όχι να είναι «εργαλείο θυμού» στη διεθνή πολιτική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, όχι στρατιωτικές λύσεις. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας του και την προσφορά ανθρωπιστικής βοηθείας.

Ταυτόχρονα στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Ουκρανία, ο Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, με την οποία συζήτησε τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην περίπτωση που χρειαστεί για τους Ομογενείς που βρίσκονται κυρίως στις ανατολικές περιοχές της στα σύνορα με την Ρωσία. Η Αλεξάνδρα Προτσένκο του εξέφρασε την αγωνία των ομογενών που ζουν στις ρωσόφωνες περιοχές και ζήτησε η Ελλάδα να κάνει ότι είναι δυνατόν να τους προστατεύσει.  

Δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin στο Κίεβο ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες. Υφίσταται ιστορική, παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στους λαούς μας. Περνάμε και οι δύο χώρες - με διαφορετικό τρόπο- δύσκολες εποχές, νοιώθουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, διαφορετική και πιο έντονη από αυτή που έχουμε στην Ελλάδα. Αλλά αν υπάρχει χώρα που μπορεί να καταλάβει τον πόνο των ανθρώπων μέσα στον πόλεμο και μέσα στην κρίση σήμερα είναι η Ελλάδα. Σε αυτή τη βάση κάναμε σειρά προτάσεων στον συνάδελφό μου Υπουργό για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα - με τα λίγα μέσα που διαθέτει - να ανακουφίσει τον πόνο των Ουκρανών ανθρώπων, γυναικών – ανδρών και παιδιών. Προσφερθήκαμε συγκεκριμένα να νοσηλεύσουμε τραυματίες και να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πολίτες. Είμαστε μια χώρα που στηρίζεται στο Διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε βαθιά ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, μέσω της διπλωματικής οδού. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τη Συμφωνία του Μινσκ, καθώς και τα μέτρα υλοποίησής και διασφάλισής της που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Και όπως αναφέρει και η συμφωνία του Μινσκ, στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας. Επίσης, νομίζουμε ότι πρέπει να διευκολύνουμε την επαφή μεταξύ των λαών μας και θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα του συνάδελφου Pavlo για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Ουκρανών πολιτών στον ελληνικό χώρο. Έχετε καταπληκτικά τοπία, έχετε τον ωραίο Δνείπερο, έχετε μεγάλη, πολύμορφη, κουλτούρα, εμείς έχουμε τα όμορφα νησιά μας και τον καλό καιρό. Θα ήταν αμαρτία να μη διευκολύνουμε τους Ουκρανούς να έλθουν να τα δουν. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κ. Yπουργό για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσε. Είναι πάντα χρήσιμες για να σκεφθεί κανείς και να αξιολογήσει μια κατάσταση. Νομίζω ότι οι προσωπικές καλές σχέσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στις διπλωματικές σχέσεις. Γιατί λέμε ότι θέλουμε διπλωματικές λύσεις. Είπα στον κ. Klimkin ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στη διάθεσή του, προκειμένου να διευκολύνει κάθε διπλωματική διαδικασία. Ένα τελευταίο σημείο. Εμείς ανησυχούμε στην Ελλάδα πάρα πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ανησυχούμε για το τζιχαντιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή και για την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική.

Γι’ αυτό, πέρα από την αλληλεγγύη μας προς τους καθημερινούς ανθρώπους, πέραν από την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε - και για τους δικούς μας πολίτες αλλά και για όλους τους πολίτες της Ευρώπης – ότι είναι ύψιστη ανάγκη η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουκρανίας. Δεν το λέμε για την Ουκρανία, δεν το λέμε για να είναι πιο ήσυχος ο φίλος μας ο Pavlo, αλλά γιατί είναι κοινή ζωτική ανάγκη όλων μας».

Για τις κυρώσεις 

Απαντώντας σε ερώτηση εάν «θα είναι η Ελλάδα αρωγός στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Ουκρανίας και στη διευθέτηση της παρούσας κρίσης; Θα υποστηρίξει η Ελλάδα τις υφιστάμενες τις κυρώσεις», ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Καταρχάς, ως προς την πρώτη ερώτηση, ό,τι στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ουκρανίας, θα έχει την υποστήριξή μας. Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα που προβλέπονται στη Συμφωνία του Μίνσκ. Όσον αφορά τις κυρώσεις. Η Ελλάδα κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της πΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά. Εγώ πάντα υποστήριζα ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση. Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι  να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης. Μαζί με τους ευρωπαίους  εταίρους μας προωθούμε - με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας - εκείνες τις κυρώσεις που φέρνουν την άλλη μεριά στο τραπέζι τις ειρηνικής διαπραγμάτευσης. Οι κυρώσεις δεν είναι στη διεθνή πολιτική ένα εργαλείο έκφρασης θυμού ή συναισθήματος. Θα πρέπει να έχουν ένα στόχο. Οι κυρώσεις σήμερα μπορεί να έχουν την τύχη των κυρώσεων που είχαν κατά της Κούβας και κατά του Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο διπλωματίας. Πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και να εξυπηρετούν τη διπλωματία. Κυρώσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήσαμε  εμείς για το βαλκανικό πρόβλημα - που δεν ήταν αποτελεσματικές, το λέμε σε κάθε φίλο μας - θα πρέπει να της αποφεύγουμε. Οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν τον ουκρανικό λαό, την Ουκρανία, την  ειρήνη και τη σταθερότητα, ως μέσο διπλωματίας, αυτή είναι η αρχή μας.