ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΕΦΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2016, θα είναι πλέον μια σημαδιακή ημέρα για τον ελληνισμό της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας, λίγα μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο έγινε μια συμβολική εκδήλωση όπου κυριάρχησε η ποντιακή λύρα, η μουσική και οι χοροί του αλησμόνητου Πόντου, όπου οι Έλληνες της Ρωσίας, αισθάνθηκαν ότι σε αυτό το μέρος έχουν τη δική τους συμβολή. Και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τη μνήμης, αλλά και της ελπίδας, ήταν και χιλιάδες Μοσχοβίτες οι οποίοι ήρθαν να παρακολουθήσουν μια συναυλία που είχε αγάπη, πάθος για την ποντιακή, ελληνική και ρωσική μουσική και κουλτούρα.

Τον καλύτερο τους εαυτό έδωσαν σε αυτήν την συναυλία από ελληνικής πλευράς, ο Σάκης Ρουβάς, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Κωσταντίνος Αργυρός, οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, όπως επίσης και 36 χορευτές από την Ελλάδα που χόρεψαν ποντιακούς χορούς και η τριαντακονταμελής βυζαντινή χορωδία «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί».

Η μεγαλοπρεπεής εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο «έτος Ελλάδος – Ρωσίας 2016» συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ρώσοι καλλιτέχνες, και πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας, της ομάδας για συνεργασία του Συμβουλίου Συνεργασίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γενικός χορηγός της εκδήλωσης, ήταν το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Από νωρίς το απόγευμα οι 6.000 θεατές, προσήρχοντο στο Κρεμλίνο, πολλοί από τους οποίους ήταν από διαφορετικά μέρη της Ρωσίας και έδωσαν ραντεβού στη Μόσχα, για να παρακολουθήσουν αυτήν την συναυλία – ύμνο στην ελληνορωσική φιλία, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά. Κι όμως υπομενετικά περίμεναν για να μπουν στο παλάτι του Κρεμλίνου.

 

KREMLINO.ROSOI.FOUAGIS.24.10.2016.IMG 1465

Εκεί όπου λίγο πριν αρχίσει το πρόγραμμα στο φουαγιέ του θεάτρου, νέες και νέοι χόρεψαν ρωσικούς χορούς, και προετοιμάζοντας τον κόσμο για το τι θα επακολουθήσει. Και λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ, τα φώτα έπεσαν και άρχισε το εκπληκτικό μουσικό θέαμα.

 

KREMLINO.PAROYSIASTES.14.10.2016.IMG 1488

 

Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Αντρέι Μαλάχοφ και Γιάννα Τσουρίκοβα, ως οικοδεσπότες καλωσόρισαν τους 6.000 θεατές και το πρόγραμμα άρχισε με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Ένα κοινό μεικτό, τόσο από ελληνικής καταγωγής, οι περισσότεροι Πόντιοι, αλλά και Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι ήρθαν να δουν από κοντά γνωστούς σε αυτούς καλλιτέχνες. Και το στοίχημα των διοργανωτών ήταν να γεμίσει η αίθουσα, κάτι που επιτεύχθηκε.

Και οι παρουσιαστές έδωσαν τους θεατές από τη Ρωσία, μιλώντας στην δική τους γλώσσα, μέσα στο Κρεμλίνο, να μάθουν για την ιστορία των Ελλήνων που έδρασαν και έζησαν για αιώνες στη Ρωσία και στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, τα δεινά και τους διωγμούς που υπέστησαν με αποκορύφωμα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.

Ανοίγοντας τη συναυλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλέξανδρος Ζουράβσκι, τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της ελληνικής Διασποράς στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση και προώθηση της εθνικής κουλτούρας, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τη διατήρηση της ειρήνης, της φιλίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών μας».

 

KREMLINO.ALEXANDROS.ZOYRAFSKI.YFYPOYRGOS.24.10.2016.IMG 0370

 

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής για τον ελληνισμό της Διασποράς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που δένουν τους δύο λαούς ανά τους αιώνες.

 

KREMLINO.IBAN.SABBIDIS.24.10.2016.IMG 1513
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τους Ρώσους και τους Έλληνες στη μακραίωνη ιστορία που τους ενώνει η Ορθοδοξία και τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκδήλωση που γίνεται στο παλάτι του Κρεμλίνου και το συμβολισμό που έχει για τον ελληνισμό και ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό, να ακουστεί η ποντιακή λύρα λίγα μέτρα από το γραφείο του Προέδρου της Ρωσίας. 

 

KREMLINO.KIOYRTZIDIS.EYKLEIDIS.24.10.2016.IMG 1569

Ο δημοφιλής ηθοποιός στη Ρωσία, Ευκλείδης Κιουρτζίδης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ελληνίδα της Μόσχας Ξένια Γεωργιάδη, ο Έλληνας πιανίστας της Ρωσίας Νίκος Σαββίδης, Ρώσοι καλλιτέχνες, ο ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτσίδης ο οποίος έκανε την αφήγηση σε κομμάτι του προγράμματος, χορευτικό συγκρότημα της Ρωσίας απέδωσε το ελληνικό συρτάκι, ενώ τραγούδησε και η μεγάλη ερμηνεύτρια του ρωσικού τραγουδιού Ταμάρα Γκβερντσιτέλι.

 

KREMLINO.THESSALONIKEIW.YMNODOI.24.10.2016.IMG 1517

Στην εκδήλωση συμμετείχε η τριαντακονταμελής χορωδία Θεσσαλονικείς Υμνωδοί με χοράρχη τον Ιωάννη Λιάκο.

 

KREMLINO.PONTIOI.XOREFTES.24.10.2016.IMG 1521

Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος 36 χορευτών από την Ελλάδα, με λύρα, ζουρνά και νταούλια με τον συντονισμό της Χριστίνας Σαχινίδου και την επιμέλεια των χορευτών του Κώστα Αλεξανδρίδη.

 

KREMLINO.ADELFOI.TSAXOURIDI.24.10.2016.IMG 1552

 

Συγκινητική ήταν η παρουσία των αδελφών, Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη, οι οποίοι ξεκίνησαν με το «Πάρθεν η Ρωμανία», ενώ στη συνέχεια μόλις άρχισαν τα ποντιακά τραγούδια αυθόρμητα από όλες τις γωνιές της παλατιού του Κρεμλίνου νέες και νέοι σηκώθηκαν και άρχισαν να χορεύουν στους διαδρόμους ποντιακούς χορούς.

 

KREMLINO.ARGYROS.KOSTANTINOS.24.10.2016.IMG 1577

Ο Κωσταντίνος Αργυρός παρουσίασε από την πλευρά του ελληνικά τραγούδια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

 

KREMLINO.MALINA.ASLANIDOY.24.10.2016.IMG 1612

 

Η τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου, τραγούδησε ελληνικά τραγούδια, αλλά ξεσήκωσε τον κόσμο με το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα…».

 

KREMLINO.SAKIS.ROYBAS.24.10.2016.IMG 1659

Στο τέλος της εκδήλωσης στη σκηνή ανέβηκε ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ξεσήκωσε τον κόσμο, Έλληνες και Ρώσους αποδίδοντας, κυρίως ελληνικά, αλλά και ρωσικά τραγούδια.

Παρακάθ’

KREMLINO.METROPOL.PARAKATH.24.10.2016.IMG 1751

Κι ενώ η εκδήλωση τελείωσε στο παλάτι του Κρεμλίνου, το παρακάθ’ με τη συνοδεία της λύρας του Ματθαίου Τσαχουρίδη και τη φωνή του Κωσταντίνου Τσαχουρίδη, συνεχίστηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μετροπόλ» της Μόσχας, όπου στήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι, όπου χόρεψαν ποντιακά, ο Σάκης Ρουβάς, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Κωσταντίνος Αργυρός, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Ποζίδης, ο Κώστας Φωτιάδης, ο Γιώργος Μαρτασίδης, η Χριστίνα Σαχινίδου και πολλοί συμμετέχοντες στο ποντιακό παρακάθ’.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας ανεπανάληπτης για τη Μόσχα και τη Ρωσία εκδήλωσης, όπου οι Έλληνες της Ρωσίας με καταγωγή από τον αλησμόνητο Πόντο, αισθάνθηκαν πως αυτή η χώρα που ζουν, είναι και δική τους πατρίδα, μαζί με την Ελλάδα της ψυχής τους, ασχέτως εάν ζουν εκτός των ελλαδικών συνόρων, αυτοί ζουν για τον ελληνισμό και τον Πόντο.