ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Ο ελληνισμός της Μόσχας, της Ρωσίας, αλλά και όλων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προετοιμάζεται να παρακολουθήσει μια μεγάλη συναυλία που θα γίνει στο αμφιθέατρο των εκδηλώσεων μέσα στο Κρεμλίνο.

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2016, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλοπρεπής εκδήλωση αφιερωμένη στο «έτος Ελλάδος – Ρωσίας 2016», στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ρώσοι καλλιτέχνες, ενώ θα υπάρχει και ποντιακό πρόγραμμα με τους αδελφούς Τσαχουρίδη, όπως επίσης και δρώμενο στα ποντιακά από χορευτές που έχουν έρθει για το σκοπό αυτό από την Ελλάδα και φυσικά η παρουσίαση του χορού Σέρρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας, της ομάδας για συνεργασία του Συμβουλίου Συνεργασίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

MOSXA.KOKKINH.PLATEOA.NYXTA.IMG 0325

Η κόκκινη πλατεία σε νυχτερινό πλάνο

Στην κεντρική σκηνή του κορυφαίου αυτού χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στη ρωσική πρωτεύουσα, θα ανεβούν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, τραγουδιστές και καλλιτέχνες, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική πολυμορφία των δύο χωρών.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00, με την Ανδρική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας με το «Παλαιό ρωσικό άσμα» και την πολύ γνωστή Βυζαντινή Χορωδία «Θεσσαλονικείς Υμνώδοι» με τον μαέστρο Ιωάννη Λιάκο.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος το Ακαδημαϊκό Χορευτικό Συγκρότημα «Ιγκόρ Μοϊσέγεβ», με το πρώτο επαγγελματικό χορευτικό συγκρότημα, που ασχολείται με την καλλιτεχνική ερμηνεία και προώθηση του φολκλορικού χορού των λαών του κόσμου, καθώς και οι κορυφαίοι Πόντιοι λυράρηδες, αδερφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης με τη συνοδεία λαϊκού συγκροτήματος ποντιακών χορών.

 

MOSXA.APOSTOLH.23.10.2016.2

Ο Μίλτος Τερζόπουλος στη λύρα και ο Βασίλης Φωλίνας στο τραγούδι αρχίζουν το γλέντι στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης

Θα συνεχίσουν, αστέρια  της ρωσικής και ελληνικής μουσικής: ο Σάκης Ρουβάς, η διάσημη τραγουδίστρια της Ρωσίας, Ταμάρα Γκβερντσιτέλι, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, καθώς και ο τραγουδιστής και ποιητής που συμμετείχε στο πρότζεκτ  «Star Factory» Στας Πιέχα.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος επίσης, οι συμπατριώτες μας από τη Μόσχα, ο πιανίστας Νίκος Σαββίδης και η τραγουδίστρια, Ξένια Γεωργιάδη.

MOSXA.APOSTOLH.XOROS.IMG 1354

Ο χορός στα βήματα της λύρας σε ρυθμό τίκ, αρχίζει στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης...

Η μεγαλοπρεπής εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους 6.000 προσκεκλημένους να επικοινωνήσουν με τη μεγάλη κουλτούρα των δύο χωρών. Τα εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

MOSXA.APOSTOLH.23 3

...και το τίκ συνεχίζεται με αμειώτο ρυθμό

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία, και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

MOSXA.APOSTOLH.23.10.2016

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας με την ελληνική σημαία

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί εκ μέρους της ελληνικής βουλής ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ελληνική αποστολή που έφτασε στη Μόσχα από την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αλλά και μέσα στο αεροπλάνο της πτήσης τσάρτερ, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας δημιούργησε μια γνήσια ατμόσφαιρα των μουσικών ακουσμάτων του αλησμόνητου Πόντου.

Γενικός χορηγός της εκδήλωσης, η οποία αναμένεται να είναι ένα από τα πιο λαμπρά γεγονότα του αφιερωματικού έτους, είναι το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».