ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Με επισημότητα έγινε η τελετή λήξης της πρώτης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2016, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή και των 14 φιναλίστ, από τους οποίους ανακοινώθηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές.
Στην πρώτη θέση νικήτρια αναδείχθηκε η Άννα Βίνικ 23 χρόνων από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την τρίτη θέση η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.
Στη νικήτρια του Α’ Βραβείου θα χορηγηθεί υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ σε γνωστικό αντικείμενο επιλογής της ενώ και οι τρεις νικήτριες έλαβαν χρηματικό έπαθλο από το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».
Τα θέματα των εξετάσεων ετοιμάστηκαν από διδάσκουσες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, με την καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Δέσποινας Παπαδοπούλου και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το «Έτος Αριστοτέλη», «Μια κυρία … 90 ετών» (αναφέρεται στα 90 χρόνια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), «Ευτυχία στον 21ο αιώνα», «Πώς επηρεάζει τα παιδιά η βία των κινουμένων σχεδίων», «Η ξεχασμένη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού», «Για όλα φταίνε τα γονίδια;», «Φωτογραφίστε και… ευτυχείτε!» και πολλά άλλα.
Στην τελετή απονομής που έγινε στην εκδήλωση λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας, τα αντίστοιχα βραβεία απένειμαν, ο κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής Δημήτρης Μαυροσκούφης του ΑΠΘ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας. Επίσης εκ μέρους του «φιλανθρωπινού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» η εκπρόσωπός του Ντιάνα Ζουρελίεβα, απένειμε στους τρεις νικητές χρηματικά έπαθλα.
Άποψη από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου έγινε η τελετή λήξη της εκδήλωσης
Στην τελετή λήξης, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, η εκπρόσωπος της υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Νικολέτα Τσικώτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος του δεύτερου παγκόσμιου συνεδρίου ποντιακής νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης.
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό με τους επισήμους στο τέλος της εκδήλωσης σε αναμνηστική φωτογραφία
Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αν. Πρύτανη, καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα, η αν. Πρύτανη, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, η αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη πρόεδρος του σχολείου νέας ελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ, η Καίτη Τζιτζικώστα πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής του Ουνέσκο, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και πολλοί άλλοι επίσημοι.
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου
Η Μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου απέδωσε στην αρχή της εκδήλωσης τον Εθνικό Ύμνο, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης μετά τις ομιλίες, ερμήνευσε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, «Την Πατρίδα μ’ έχασα».
Ο Παντελής Παυλίδης
Επίσης στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το πρόγραμμα «Ηχοι Αιώνων» ο Παντελής Παυλίδης και ο ομάδα «Εύδουσιν», παρουσίασαν μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την αρχαία λυρική ποίηση. Από την αρχαία ελληνική μουσική μέχρι τη σύγχρονη παράδοση, ήχοι γαλάζιων ανέμων από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από την Κύπρο μέχρι την Ήπειρο, έρχονται να μας υπενθυμίσουν το ποιοι είμαστε και από του ερχόμαστε.
Συντελεστές της παράστασης ήταν ο Παντελής Παυλίδης στις λύρες, η Κλεονίκη στο τραγούδι, κρόταλα, η Ευανθία Κουτσουρού τραγούδι, ο Γιάννης Νικολαΐδης, τσέλο – σίνθη και Παν. Καπερνέκα, τραγούδι, βαλίχα, αυλός.
Στους 14 συμμετέχοντες από εννιά χώρες, εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δόθηκε το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ.
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τηνUNESCO. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης ήταν η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».
Η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας υποστηρίχθηκε επιστημονικά και διοικητικά από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μία ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΠΘ με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Η συμβολή του προσωπικού του ΣΝΕΓ το οποίο έχει πολύχρονη εμπειρία και την απαραίτητη τεχνογνωσία, διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της εξεταστικής διαδικασίας και επομένως της συνολικής διοργάνωσης.
Ποντιακό γλέντι
Ο Χρήστος Παναγιωτίδης από το Βερολίνο με τη λύρα του
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες και οι επίσημοι παρακάθησαν σε γεύμα που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ, όπου η εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους της ποντιακής λύρας, από τον συμμετέχοντα στο διαγωνισμό Χρήστο Παναγιωτίδη από το Βερολίνο της Γερμανίας.
Νέες και νέοι υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας στο τέλος του δείπνου και των εκδηλώσεων
Χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας ήταν η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site efxinospontos.gr.
Το link του βίντεο που έπαιξε στην τελετή λήξης https://youtu.be/5RwbRrz