Με τη συμμετοχή των 14 υποψηφίων που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2016, η έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νοελληνικής Γλώσσας, που συνδιοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία και τη συμβολή της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ).

Επίσημοι και νεολαίοι, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό βρέθηκαν στις 10 το πρωί στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.

Τις εργασίες της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, χαιρέτισε η αναπληρώτρια πρύτανης του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, η οποία σημείωση τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, το οποίο γίνεται από την φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία με τους νεολαίους του ποντιακού ελληνισμού.

 

APTH.FILOSOFIKI.NEOELLNIKH.GLOSSA.2.9.2016.IMG 91401

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Περικλής Μήτκας, ο Σάββας Αναστασιάδης, και πίσω η Καίτη Τζιτζικώστα, ο Δημήτρης Μαυροσκούφης και Άλκης Αναστασιάδης

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η πρώτη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, στα χώματα που τον γέννησαν και ανέθρεψαν, φιλοδοξούμε να αποτελέσει θεσμό, ο οποίος όχι μόνο θα αυξήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει  νέες γέφυρες με το πιο ζωντανό κομμάτι της ομογένειάς  μας, τους νέους και τις νέες. Παράλληλα, ως πολιτεία και ΥΠΕΞ, εισάγουμε νέους θεσμούς για την ανάδειξη του γλωσσικού μας  πλούτου, με πρώτη την καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας - Ελληνοφωνίας, την αναβάθμιση των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, το νομοσχέδιο  για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, που μόλις προχθές και μετά από ενέργειες μηνών ψηφίστηκε, με στόχο τη διατήρηση της ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας του αποδήμου Έλληνα και τη διευκόλυνση της προσαρμογής του σε ένα άλλο πολιτισμικό περιβάλλον μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών της χώρας υποδοχής, όπως και η αναγνώριση όλων των μορφών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού και η αντίστοιχη ενίσχυσή τους. Επιπλέον, θεσμοθετείται Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση και προώθηση του έργου φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό καθώς και του έργου των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε αυτές».

APTH.FILOSOFIKI.NEOELLNIKH.GLOSSA.2.9.2016.IMG 91405

 

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης ανέφερε πως Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις της διασποράς με τη μητρόπολη Ελλάδα. Και τόσο αυτός όσο και το κόμμα του είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην επιτυχία παρόμοιων εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά τους ομογενείς με την Ελλάδα.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας ανέφερε πως η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του πανεπιστημίου για την ενίσχυση της ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο και «αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων».

Η Καίτη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, τόνισε πως μέσω αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος οι νέοι Έλληνες της διασποράς έχουν μια σημαντική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους. Για το λόγο αυτόν, η Εθνική Επιτροπή σκέφτεται να καθορίσει ημέρα Ελλήνων της Διασποράς.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ Άλκης Αναστασιάδης, τόνισε πως η συμμετοχή των νέων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Επισήμανε μάλιστα πως οι δράσεις αυτές βοηθούν τους νέους του απόδημου ελληνισμού, να έρθουν κοντά στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

APTH.FILOSOFIKI.NEOELLNIKH.GLOSSA.2.9.2016.IMG 91402

 

Η Μαρία Παπαδά εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), μεταφέροντας το χαιρετισμό του επικεφαλής της γραμματείας, Μιχάλη Κόκκινου, επισήμανε πως η ΓΓΑΕ οραματίζεται και προσπαθεί χρόνια τώρα να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και στον ελληνισμό της διασποράς.

Ο  κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Δημήτρης Μαυροσκούφης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για το ΑΠΘ, αλλά και την ίδια την φιλοσοφική σχολή η διοργάνωση αυτής της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό που αυτή η δράση πραγματοποιείται από μία σχολή που έχει να επιδείξει πλούσια και πολύπλευρη δράση.

Η Μαρίνα Ματθαιουδάκη

 

MATHAIOUDAKI.MARINA.TSOYLFISID.5406

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη και πρόεδρος του σχολείου νέας ελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της ποντιακής διαλέκτου και μεταξύ άλλων επισήμανε πως είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που εκπροσωπώ σήμερα το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην πρώτη Ολυμπιάδα νεοελληνικής γλώσσας που συνδιοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το ΑΠΘ.  Για να τιμήσω τη συνεργασία του ΑΠΘ με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, επέλεξα στην εναρκτήρια ομιλία αυτής της εκδήλωσης να κάνω μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ποντιακής διαλέκτου και στις προοπτικές έρευνας με στόχο τη μελέτη της…

H πoντιακή είναι, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιo σημαντικά διαλεκτικά σύνoλα της νέας ελληνικής. Oι ενεργoί oμιλητές της διαλέκτoυ υπoλoγίζεται ότι είναι πάνω από 300.000. O υπoλoγισμός αυτός όμως δεν είναι απoλύτως ασφαλής, δεδoμένoυ ότι δεν υπάρχoυν ακριβή και αξιόπιστα κoινωνιoγλωσσικά στoιχεία. O αριθμός γίνεται πιo μεγάλoς, εάν συμπεριλάβoυμε και τoυς παθητικoύς oμιλητές…

Η ποντιακή διάλεκτος, όπως και οι άλλες νεοελληνικές διάλεκτοι, βρέθηκε την τελευταία εβδομηκονταετία σε τέτοιες κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές συνθήκες, οι οποίες την οδήγησαν σ' ένα δομικό και λειτουργικό περιορισμό, αφού σήμερα κυρίαρχη γλώσσα επικοινωνίας του συνόλου σχεδόν των ομιλητών της ποντιακής είναι η νεοελληνική. Η παραγωγή λόγου στην ποντιακή υστερεί ποσοτικά και ποιοτικά στις μικρότερες ηλικίες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες, ενώ το επίπεδο ύφους, στο οποίο χρησιμοποιείται η ποντιακή διάλεκτος, είναι αποκλειστικά σχεδόν ο προφορικός καθημερινός λόγος και μάλιστα μεταξύ προσώπων οικείων», και η κ. Ματθαιουδάκη κατέληξε, «πως ίσως η αξιοποίηση των νεοελληνικών διαλέκτων στην παιδαγωγική είναι και ο πλέον ασφαλής τρόπος για τον εμπλουτισμό τους, τη διατήρηση και την εξέλιξή τους».

APTH.FILOSOFIKI.NEOELLNIKH.GLOSSA.2.9.2016.IMG 91404

Σήμερα μετά την εκδήλωση οι 14 συμμετέχοντες στην τελική φάση της Ολυμπιάδας διαγωνίστηκαν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το μεσημέρι στην ελληνική γλώσσα.

Το Σάββατο στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Δείτε τις απόψεις των συμμετεχόντων, γιατί παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό