Την αποκάλυψη ότι το κτίριο της πρώτης τουρκικής βουλής του Κεμάλ πασά, στην Άγκυρα το 1920, χτίστηκε πάνω στο ελληνικό νεκροταφείο, με χρήματα που έκλεψε ο Κεμάλ από πλούσιους Έλληνες, Αρμενίους και άλλου, κάνει ο Tamer Çilingir (Ταμέρ Τσιλιγκίρ), αγωνιστής της Δημοκρατίας, Τούρκος αριστερός που ζει εξόριστος στην Ελβετία, ο οποίος πέρασε περισσότερο από 10 χρόνια από βασανιστήρια και φυλακές στην Τουρκία.

Ο Tamer Çilingir (Ταμέρ Τσιλιγκίρ) από την Ελβετία όπου ζει αυτοεξόριστος, καταγγέλει ότι τα μέλη αυτής της Βουλής αυτής ήταν κατηγορούμενοι από τους συμμάχους της Αντάντ στην Κωνσταντινούπολη για πράξεις Γενοκτονίας και πολλοί είχαν εξοριστεί στην Μάλτα μέχρι να τους επαναφέρει ο Κεμάλ. Η Βουλή αυτή εξουσιοδότησε την Κεντρική Στρατιά που η ίδια δημιούργησε το 1920 να ολοκληρώσει την Γενοκτονία στον Πόντο με 353.000 Έλληνες νεκρούς.

Αναφέρει μεταξύ άλλων στο ολιγόλεπτο βίντεο που δημιούργησε ο Tamer Çilingir (Ταμέρ Τσιλιγκίρ) στα τουρκικά με ελληνικούς υπότιτλους: Στις 23 Απριλίου του 1924 η εθνική κυριαρχία γιορτάζεται από το 1929 ως εθνική κυριαρχία και γιορτή των παιδιών. Ο λόγος για τον οποίο γιορτάζεται αυτή η εθνική εορτή είναι διότι στις 23 Απριλίου του 1920 ιδρύθηκε το πρώτο κοινοβούλιο του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα. Γνωστή τότε, ως ημέρα έναρξης μιας μεγάλη εθνοσυνέλευσης. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως λόγω της ίδρυσης αυτής της βουλής στην Άγκυρα, η βούληση της οθωμανικής βουλής στην Πόλη, τίθεται υπό την υποθήκη των Άγγλων. Οι Άγγλοι, θέτουν σε επιτήρηση και συλλαμβάνουν μερικά στελέχη από την ομάδα της Επιτροπής Ενώσεως και Προόδου που βρίσκονταν στην Πόλη και οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την απέλαση, τη σφαγή και τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι Ιστορικοί λένε επίσης, ότι αυτή η βουλή ιδρύθηκε ενάντια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Απεναντίας, ο πρώτος όρκος της ημέρας έναρξης της βουλής που δόθηκε στον Σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ’, ήταν ο όρκος δέσμευσης. Δεν τελειώνει μ’ αυτό, νόμοι που ψηφίστηκαν, λειτουργίες που γινόντουσαν στο κοινοβούλιο και τα προσόντα των βουλευτών που συγκροτούσαν τη βουλή, δείχνουν πως δεν επιλέχθηκαν από το κοινό, αντίθετα διορίστηκαν και δεν αντικατόπτριζαν τη βούληση του λαού…