Με 7.500 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά, στάλθηκε το ψήφισμα των συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), ανήμερα της 19ης Μαΐου για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος την οποία υπογράφουν εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου, «η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε και φέτος τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσαρμόζοντας τις κεντρικές εκδηλώσεις της στη νέα πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνοντας ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η τελευταία πράξη αυτής της διαδικασίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι η επίδοση του Ψηφίσματος στη Τουρκική Πρεσβεία και το Τουρκικό Προξενείο, αντίστοιχα.

Η χρήση του διαδικτύου μας έδωσε την ευκαιρία για ευρεία διάδοση του Ψηφίσματος στην ηλεκτρονική του εκδοχή, το οποίο ήταν διαθέσιμο προς υπογραφή από τις 15 Μαΐου. Ως καταληκτική ημερομηνία για την συλλογή των υπογραφών του Ψηφίσματος, ορίστηκε συμβολικά η 29η Μαΐου, κατά την οποία το 1453, εάλω η Πόλις των πόλεων! Σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, το Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, συγκέντρωσε περισσότερες από 7.500 υπογραφές και απεστάλη στην Τούρκικη Πρεσβεία. Το εγχείρημα, βεβαίως είναι συμβολικό και δεν δύναται να υποκαταστήσει την δυναμική παρουσία των χιλιάδων ποντίων στις συγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τη 19η Μάϊου και των ανθρώπων που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά μας και ευελπιστούμε πως θα τους έχουμε συνοδοιπόρους των δράσεων μας και στο μέλλον.

Έως την ολοκληρωτική επίτευξη των στόχων μας, έως την παραδοχή του εγκλήματος της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τον ίδιο το θύτη, τον κεμαλικό εθνικισμό, οι αγώνες δε σταματούν. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε σταθερά και αταλάντευτα την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας με κάθε μέσο».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι απανταχού Έλληνες απόγονοι των Ορθοδόξων Ελλήνων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στην γενέθλια γη του Ευξείνου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου, Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενοκτονήθηκαν μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.

Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά, διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Ευξείνου Πόντου.

Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορoύν να εδράζονται στο ιστορικό ψεύδος, την αναλγησία, την διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας. Σήμερα έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα από την Γενοκτονία στην καθ’ ημάς Ανατολή, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

1.Να αναγνωρίσει ως διάδοχο κράτος την Γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενάντια στους Χριστιανικούς λαούς Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, λυτρώνοντας τους πολίτες της και την ίδια από το άγος των προκατόχων της.

2.Να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπιναδικαιώματα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

3.Να σταματήσει την γενοκτονία της μνήμης, που συστηματικά εφαρμόζει διώκοντας τους ελεύθερα σκεπτόμενους και αγωνιστές της ελευθερίας πολίτες της.

4.Να σεβαστεί και να αποκαταστήσει τα μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού στην επικράτεια της.

5.Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Γενοκτονηθέντες Έλληνες Αρμένιους και Ασσυρίους, να επανορθώσει την ιστορική αλήθεια ιδρύοντας μνημεία Γενοκτονίας.