Μηνύματα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εξέδωσαν οι επικεφαλείς και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, από το ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Η Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της ανέφερε: «Όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης, που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. 
Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. «Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού, που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», τονίζει και καταλήγει: «Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους».
Η Ελληνική Λύση
Η Ελληνική Λύση ανέφερε: «Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τον Ελληνισμό του Πόντου που δέχτηκε την συστηματική εξόντωση από το κίνημα των Νεότουρκων από το 1914 μέχρι το 1923, με αποτέλεσμα 353.000 Έλληνες να βρουν τραγικό Θάνατο και 1.130 εκκλησίες, 960 σχολεία, 815 κοινότητες να καταστραφούν. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν ξεχνά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θηριωδία των Τούρκων να αναγνωριστεί διεθνώς ως Γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, τιμή και αναγνώριση στα θύματα του Τουρκικού κράτους».
Το ΜέΡΑ 25 
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε: Το ΜέΡΑ 25 τιμά τον ποντιακό Ελληνισμό στην πράξη και απαιτεί την ίση μεταχείρισή τους από την Πολιτεία, που δεν δίστασε στα χρόνια των μνημονίων να τους αφαιρέσει ακόμη και το μικρό επίδομα που λάμβαναν ως σύνταξη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το ΜέΡΑ 25, έχει καταθέσει σχετική τροπολογία για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και καλεί την κυβέρνηση «να τιμήσει στην πράξη και όχι απλώς στα λόγια τους συμπολίτες μας αυτούς που ξεριζώθηκαν». Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει στη δήλωσή του ότι «σήμερα τιμούμε τις 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου. Σήμερα, που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο».