Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά με όλα τα περιοριστικά μέτρα θα πραγματοποιήσει φέτος η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.

πως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, την οποία υπογράφουν εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος Νικόλαος Τουμπουλίδης και η γενική γραμματέας Ευαγγελία Τογκουσίδου, «ο θρήνος του ελληνισμού για την πτώση της Bασιλεύουσας στις 29 Μαΐου του 1453 συνοδεύεται από την τραγική κατάληξη και παράδοση αμαχητί της θρυλικής μας Τραπεζούντας στις 15 Αυγούστου του 1461.Για όλους τους Έλληνες αλλά ιδιαίτερα για τους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου αυτά τα δύο θλιβερά γεγονότα σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία τους με θρήνους, βάσανα και οραματισμούς που μεταφέρθηκαν μέσω παραδοσιακών τραγουδιών και ιστοριών μέχρι και σήμερα.

Το θεϊκό μήνυμα για τις δύο συμφορές ταράζουν την ποντιακή ψυχή αλλά ταυτόχρονα οι τραντέλλενες πρόγονοι μας ελπίζουν και στην «Ανάσταση» του γένους. Για ένα μέρος του ελληνισμού αυτό έγινε το 1821, για ένα άλλο κομμάτι της Ελλάδας έγινε το 1912 ενώ ένα άλλο μέρος των αλησμόνητων πατρίδων μας περιμένει υπομονετικά να δει το φως της ελευθερίας, όπως μας λέει και η ποντιακή μούσα «Η Ρωμιοσύνη και αν σκλαβώθηκε, θ΄ αναστηθεί και πάλι...»
Μέχρι τότε εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους άταφους νεκρούς μας δίνοντας υπόσχεση ότι δεν θα τους ξεχάσουμε. Έτσι λοιπόν παρά την πανδημία που πλήττει την πατρίδα μας και άλλαξε την καθημερινότητά μας θα πραγματοποιήσουμε και τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου με περιορισμένες δραστηριότητες και μόνο με ενδεικτική τη φυσική παρουσία μας σε όλες τις εκδηλώσεις και σύμφωνα με τα  ισχύοντα μέτρα υγιεινής της πολιτείας, αλλά με την ψυχή μας να είναι εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες μας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 -ΤΕΤΑΡΤΗ 20 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-5-2020, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας (Αριστοτέλους 3, απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο) με σύνθημα «δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε».
ΤΡΙΤΗ 19-5—2020, θα λειτουργήσει περίπτερο  ενημέρωσης στην πλατεία δημαρχείου με σχετικό έντυπο υλικό με θέμα τη γενοκτονία.
ΚΥΡΙΑΚΗ 24-5-2020, Εκκλησιασμός και μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας και θα  ακολουθήσει επιμνημόσυνος δέησης και κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Καπετανίδη».