Το βιβλίο του Κώστα Φωτιάδη, ομότιμου καθηγητή νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , στην αγγλική γλώσσα, αποστέλλεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Πρόκειται για τον τόμο που εξέδωσε η ελληνική βουλή στα ελληνικά με την υποχρέωση να τον εκδόσει και σε άλλες έξι γλώσσες, αλλά δεν υλοποίησε την υπόσχεση και ο συγγραφέας έλαβε τις μεταφράσεις και εκδόδει το βιβλίο ιδίοις εξόδοις ή με χορηγούς αγγλικά, στα ρωσικά, γερμανικά…

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφεται από τον πρόεδρο Χρήστο – Δημήτριο Τοπαλίδη, και τον γενικό γραμματέα Παύλο Γαλεγαλίδη, «η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στις 14 Απριλίου, συμμετείχε στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» με την πολυπληθή ομάδα της «100 Running Team», η οποία έτρεξε για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

BIBLIO.FOTIADIS.KOSTAS.GENOKTONIA.AGGLIKA

Στόχος της καθ’ όλα επιτυχημένης δράσης ήταν, όπως ανακοινώθηκε εξ αρχής, η διάθεση του ποσού που θα συγκεντρώνονταν από τις συμμετοχές, για την αγορά 100 βιβλίων της μεταφρασμένης στα αγγλικά έκδοσης του τόμου «The Genocide of the Pontian Greeks», του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη και η αποστολή αυτών σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την υλοποίηση του στόχου, ο οποίος αποτελεί αφετηρία για επικείμενες ανάλογες δράσεις. Το επόμενο διάστημα, 100 βιβλιοθήκες θα παραλάβουν, τον σχετικό με τη Γενοκτονία των προγόνων μας, τόμο.

Ιστορικά ντοκουμέντα και μοναδικά ιστορικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε κάθε άκρη του κόσμου, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας για τη διατράνωση του αγώνα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».