Το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης , στους βασικούς άξονες δράσης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς , που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στη Βουλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ο Σάββας Αναστασιάδης πρότεινε να έρθει το θέμα της γενοκτονίας προς συζήτηση στην επιτροπή, να προωθηθεί η διεθνής αναγνώριση και να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας.

«Το θέμα της γενοκτονίας προτείνω να φέρουμε το θέμα αυτό για συζήτηση στην Επιτροπή. Το είχα ζητήσει πάρα πολλές φορές στην προηγούμενη Επιτροπή, αλλά δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση από τον προηγούμενο Πρόεδρο, έτσι ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας να διεθνιοποιηθεί και να ενταχθεί εάν είναι δυνατόν στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η γλώσσα και η παιδεία, η ψήφος των αποδήμων, το θέμα της γενοκτονίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η ενίσχυση και προβολή των φιλελληνικών κινημάτων, αλλά και μεμονωμένων φιλελλήνων, η συμμετοχή της επιτροπής στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 , το Brain Drain και οι τρόποι αναστροφής του, η Παγκόσμια εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού κ.ά. είναι οι βασικοί άξονες δράσης που μπαίνουν προς υλοποίηση στην Επιτροπή, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.

Mετά από εισήγηση του Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να συνεδριάσει ανοιχτά στην Κομοτηνή το Μάιο του 2020, κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό.