ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Με έντονο το στοιχείο της νεολαίας, νέες και νέοι, μέλη των ποντιακών νεολαιών, αλλά και άλλοι Έλληνες, Γερμανοί και Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, έγινε η συγκέντρωση και πορεία των ποντιακών σωματείων της Βάδης – Βυρτεμβέργης, της «Δωδεκάπολις», για να τιμηθεί η μνήμη των 353.000 νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σάββατο 19 Μαΐου στις 4 το απόγευμα, διέσχισε τους δρόμους της πόλης και κατέληξε στην πλατεία Ολοκαυτωμάτων, όπου έγιναν οι ομιλίες μπροστά από το μνημείο.

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.20189

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Γιάννη Μωυσίδη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

STUTGARD.GENOKTONIA.PEXLIBANIDIS.19.5.201812

Ο Χρήστος Πεχλιβανίδης, γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ, ανέφερε πως είναι συγκινημένος που βρίσκεται στη συγκέντρωση και την πορεία. Έχουμε μεγάλο σεβασμό σε όλους τους συλλόγους της Βάδης Βυτεμβέργης, που κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τους 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας. Θυμόμαστε τα θύματα που άδικα χάθηκαν, που έχασαν την πατρίδα τους, αλλά δεν έχασαν την υπερηφάνεια τους, την τιμή τους, και την εθνική τους ταυτότητα την οποία κρατήσανε.

STUTGARD.GENOKTONIA.BOYLEFTIS.19.5.20183

Ο αντιπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων Μπίλε Χάιλτα, ανέφερε πως βγαίνουμε στο δρόμο για να φωνάζουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που άφησαν την πατρίδα τους και με καράβια εγκατέλειψαν τον τόπο τους. Χιλιάδες πέθαναν, γιατί δήθεν ζούσαν σε λάθος χώρα. Εκφράζω τα συναισθήματά μου για τους ποντιακούς συλλόγους, που είναι τόσο δραστήριοι σε αυτόν τον τομέα. Να πάμε όλοι μαζί δίπλα και να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, τη δημοκρατία. Το λογικό μας δεν πρέπει να αφήσει, να επαναληφθεί η γενοκτονία.

STUTGARD.GENOKTONIA.TOYRKAN.19.5.20187

Στην ομιλία της η Τουρκάν Μπαλαμπάν (Turkan Balaban), δημοσιογράφος από το Χορτοκόπι της Τραπεζούντας που ζει στην Ελβετία, τόνισε πως «353.000 θύματα..., δεν είναι μονάχα ένας αριθμός, είναι ανθρώπινες ζωές. Στην εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας των Νεότουρκων όπως και αργότερα στην εποχή του Μουσταφά Κεμάλ εξόντωσαν ανθρώπους με βάναυσους τρόπους, μόνο και μόνο γιατί για χιλιάδες από αυτούς το όνομα Πόντος σήμαινε καρδιά, ψυχή κι αγάπη, ήταν το όνομα τους.

STUTGARD.GENOKTONIA.ZARAKOLOU.19.5.2018 11

Ο Τούρκος εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου (Ragip Zarakolu), ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία γιατί τον κυνηγάει το τουρκικό κράτος, έχοντας μεταφράσει τα βιβλία του Γιώργου Ανδρεάδη και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων και εθνοτήτων της Τουρκίας, τόνισε: «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Είμαστε σήμερα εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των Ποντίων, αλλά επίσης για να μνημονεύσουμε και τις πικρές μέρες όλης της ανθρωπότητας.

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.2018 12

Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1914, σε μια περιοχή των πιο παλαιοτέρων πολιτισμών. Μετά τη δήλωση του Τζιχάντ από τον καλίφη σουλτάνο Μεχμέτ Ρεσάτ, με συμφωνία της κοινής διεκδίκησης του γερμανικού και τουρκικού μιλιταρισμού. Ήταν μια σφαγή. Οι επιζώντες ανταλλάχθηκαν σαν να ήταν σκλάβοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

STUTGARD.GENOKTONIA.AFRIN.LEYLA.19.5.201813

Η εκπρόσωπος από το Αφρίν, Λεϊλά Ζορλού, στο χαιρετισμό της ανέφερε πως η 19η Μαΐου δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά μνήμης. Δυστυχώς η Τουρκία, η μέρα αυτή γιορτάζεται ως ημέρα της δημοκρατίας, της νεολαίας και του αθλητισμού. Δυστυχώς η τουρκική δημοκρατία ιδρύθηκε πάνω στα θύματα, των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων. Γίνανε οι σφαγές. Συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία σήμερα σε βάρος των Κούρδων. Με τον Ερντογάν οι γενοκτονίες συνεχίζονται. Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών. Κάτω ο φασισμός.

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.2018 1

Το μήνυμα του Έλληνα προξένου στη Στουτγάρδη Παναγιώτη Πάρτσου, διάβασε ο Γιάννης Ιντζές, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέροντας πως λέμε ναι στην ειρηνική συνύπαρξη, όχι άλλες γενοκτονίες.

STUTGARD.GENOKTONIA.SIDIROPOYLOY.19.5.20188

Στο χαιρετισμό της εκ μέρους των διοργανωτών των ποντιακών σωματείων της Βάδης – Βυρτεμβέργης, «Δωδεκάπολις», η Ελένη Σιδηροπούλου, ανέφερε πως «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμήσατε και φέτος τους άταφους νεκρούς μας, δηλώσατε με την παρουσία σας ότι: Είμαστε εδώ. Γιατί, δυστυχώς κάθε φορά που πραγματοποιείται η πράξη ενός εγκλήματος και δεν μιλάμε, δεν αντιδρούμε, μας ακολουθεί η επόμενη.

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.2018 2

Κάθε φορά που δίνουμε χώρο στη λήθη ή αποστρέφουμε το βλέμμα από τη θηριωδία, μας βρίσκει η επόμενη σφαγή: αλλιώς ποιος θυμόταν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου; Των Ελλήνων της Θράκης της Ιωνίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων; Ποιος θυμάται την εισβολή στην Κύπρο το 1974; Την Γενοκτονία των Γεζίντι Κούρδων χθες και την Γενοκτονία που πραγματοποιείται στο Αφρίν σήμερα;».

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.20184

Στο τέλος της εκδήλωσης, έπαιξε φλογέρα (duduk) ο Αρμένιος μουσικός από το Εριβάν Suren Asatryan.

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.20189

Στην πορεία οι νέα παιδιά, λυράρηδες και τραγουδιστές, απέδωσαν τα ακόλουθα τραγούδια. «Πάρθεν η Ρωμανία», «Αητέντς επαραπέτανεν», «Τη τρίχας το γεφύρ’», «Ακρίτας όντες έλαμνεν», Την πατρίδα μ’ έχασα».

STUTGARD.GENOKTONIA.19.5.201810

Τη μετάφραση των ομιλητών έκανε ο Γιώργος Νικολαΐδης