Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων (ΣΠΟΣ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Είχε προηγηθεί από την Κυριακή 13 Μαΐου η λειτουργία σε καθημερινή βάση ενημερωτικού περιπτέρου στο Σύνταγμα με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για την Ιστορία του Πόντου και την Γενοκτονία.

Η εκδήλωση του Σαββάτου 19 Μαΐου ξεκίνησε, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς συνοδευόμενους από Ευζώνου ντυμένους την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.

GENOKTONIA.ATHINA.BARYTHIMIADIS.19.5.2019 5

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη, οι ποντιακής καταγωγής, κυρίως, βουλευτές να αναλάβουν γενναίες πρωτοβουλίες για την προώθηση στα διεθνή φόρα του αιτήματος της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Εθνοτήτων στην καθ' ημάς Ανατολή.

GENOKTONIA.ATHINA.SYNTAGMA.19.5.20181

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κεντρικός ομιλητής Φάνης Μαλκίδης, Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της I.A.G.S. (Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών).

GENOKTONIA.MALKDISIS.ATHINA.19.5.20186

Ο Φάνης Μαλκίδης ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, μαζί και των Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατά φυλακισμένους φυλακισμένους, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, όπως και τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

GENOKTONIA.ATHINA.19.5.20187

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων που σχημάτιζαν τον θλιβερό αριθμό 353.000. Στη συνέχεια ο Ηλίας Υφαντίδης, με την ποντιακή λύρα του ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν».

GENOKTONIA.ATHINA.SERRA.19.5.2018

Χορευτές Ποντιακών συλλόγων της Αθήνας χόρεψαν τον Πυρρίχιο Χορό μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

GENOKTONIA.ATHINA.19.5.20181

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς) Ελένη Ανθίδου - Σταματάκη και η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή, η οποία εκπροσώπησε τη Βουλή, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Χρήστος Κατσώτης, ο Λουκάς Αντώναρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι δήμαρχοι Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο αντιδήμαρχος της Σαλαμίνας, Ιωάννης Σκιαδίτης και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Ακριτίδης.

GENOKTONIA.ATHINA.SYNTAGMA.19.5.20182

Το τελετουργικό έκλεισε με απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τους συγκεντρωμένους.

GENOKTONIA.ATHINA.19.5.20184

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Βαρυμυμιάδης και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Λεζγίδης, μετά την συγκέντρωση «ξεκίνησε η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία με συνθήματα υπέρ της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας, καταδικαστικά τόσο για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος όσο και για τους αρνητές. Στο ύψος της ΛΑΕΔ, όπου σταμάτησε η πορεία προκειμένου μια επιτροπή να προχωρήσει και να θυροκολλήσει το Ψήφισμα που εξέδωσε η Π.Ο.Ε. στην Πρεσβεία της Τουρκίας, αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά μια επιεικώς περίεργη όσο και ανησυχητική στάση από την πλευρά του επικεφαλής αξιωματικού των αστυνομικών δυνάμεων.

GENOKTONIA.ATHINA.19.5.20182

Επί 15 λεπτά αρνιόταν να επιτρέψει στην 5μελή επιτροπή να περάσει, προφασιζόμενος «εντολές από το Κέντρο» και επαναλαμβάνοντας συνεχώς «σε δύο λεπτά, σε τρία λεπτά, περιμένετε». Η στάση του θύμιζε περισσότερο στρατιωτικό καψόνι του παλιού καιρού, παρά την υπεύθυνη έκφραση που οφείλει να επιδεικνύει θεσμικός εκπρόσωπος της Πολιτείας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, επέτρεψε χωρίς καμία διαδικασία να περάσουν τρεις συμπολίτες μας που απλώς δήλωσαν ότι «μένουν εδώ παρακάτω». Μπροστά σ' αυτή την προκλητική στάση καθαρού εμπαιγμού και προσβολής της ιερότητας της μέρας, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κατήγγειλε με έμφαση την απαράδεκτη και χλευαστική στάση του αστυνομικού οργάνου. Η Ομοσπονδία μας επιφυλάσσεται και θα αντιμετωπίσει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες.

Κυριακή 20 Μαΐου 

Την επομένη μέρα, Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας με σημαίες και λάβαρα, μετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Στην ομιλία του στην Μητρόπολη, ο Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης καυτηρίασε έντονα την παθητική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της Διεθνοποίησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να υπεκφεύγουν, αλλά να πάρουν άμεσα μια καθαρή και ξάστερη θέση υπέρ των αιτημάτων μας».