Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιεί ο σύλλογος Ποντίων νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2018.

Με ανακοίνωση του ο σύλλογος Ποντίων νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», το οποίο εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραγιάννης και η γενική γραμματέας Μαρία Τόγκου – Αναγνωστίδου, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στις 8 το βράδυ, στη δημοτική αίθουσα (Αβάντων 50) θα παρουσιαστεί το βιβλίου του Δρ. Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή», και ανάλυση στην κεντρική ομιλία του συγγραφέα των βασικών πτυχών της ιστορικής γνώσης της Γενοκτονίας οι οποίες αποτελούν τη βάση των δράσεων των Ποντίων Ελλήνων στο σήμερα και το αύριο.

BIBLIO.PAVLIDIS.ANTONHS.XALAMONH.LIBANIS

Η Χαλαμονή (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων. Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης και ερμηνείας της πορείας του ποντιακού ελληνισμού, που, κυριολεκτικά γαντζωμένος σε απρόσιτες πλαγιές και κορφές, κλεισμένος για αιώνες ανάμεσα στα αδιαπέραστα ποντιακά βουνά και τα βάραθρα του Εύξεινου Πόντου, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, πολλές φορές οριακά μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ακόμη, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, να δημιουργήσει μικρά και μεγάλα θαύματα.

Την εκδήλωση προλογίζουν ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Διευθυντής του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» Δημήτρης Λιανοστάθης.

Σάββατο 19 Μαΐου

Το Σάββατο 19 Μαΐου, στην παραλία της Χαλκίδας, θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπου στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Χαλκίδας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το ενημερωτικό περίπτερο θα λειτουργήσει ως η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του, κι επιπρόσθετα να παρακολουθήσει προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία. Το κοινό εκτός από την ενημέρωση και τη συζήτηση με τα μέλη του συλλόγου θα μπορεί να έρθει σε επαφή με σημαντικά λαογραφικά στοιχεία των προγόνων μας μέσω της παρουσίασης της ποντιακής φορεσιάς καθώς επίσης μπορεί να μάθει τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τις γεύσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων που θα προσφέρουμε.

Κυριακή 20 Μαΐου

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (παλαιό νεκροταφείο), στη Χαλκίδα θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, όπου με τιμητικό άγημα και παρουσία των μελών και των φίλων του συλλόγου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση».