Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώνουν τα ποντιακά σωματεία νομού Ροδόπης από την Τετάρτη 16 Μαΐου έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στο Θρακικό Ωδεία Κομοτηνής, στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ομιλία - παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κων. Αμαραντίδη «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερουμή», (Θανάτου ανάσες στα χιόνια του Ερζερούμ. Μια αληθινή ιστορία).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας του βιβλίου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Στέλιος Κενανίδης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος». Χοράρχης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 7 το πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία - μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Με το πέρας της θείας Λειτουργίας, θα γίνει τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (μπροστά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο). Ελάτε να ανάψετε ένα κερί στη μνήμη τους.

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ομιλία από τον συγγραφέα και ακτιβιστή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, πολιτικό εξόριστο σήμερα στην Ελβετία, Ταmer Cilingir. 13:00 μ.μ.: Αναχώρηση λεωφορείου για Θεσσαλονίκη, από την Πρυτανεία (απέναντι από τη Λέσχη Κομοτηναίων).

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 10 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ομιλία αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).